Έντονη ανησυχία στην Αθήνα για το αλβανικό μπλόκο στον πρόεδρο της Ομόνοιας

Έντονη ανησυχία στην Αθήνα για το αλβανικό μπλόκο στον πρόεδρο της ΟμόνοιαςΑπορρίφθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας η υποψηφιότητα του προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, για την δημαρχεία της περιοχής, γεγονός που προκάλεσε την ενόχληση της ελληνικής διπλωματίας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η απόφαση της Επιτροπής προκαλεί «ιδιαίτερη ανησυχία», σημειώνοντας ότι με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο αποκλεισμός του κ. Μπελέρη από την διεκδίκηση της δημαρχίας στις κάλπες της 30ής Ιουνίου «δεν έχει νομικό έρεισμα».

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τους εκπροσώπους της μειονότητας» προσθέτει το ΥΠΕΞ.

Η απόρριψη της υποψηφιότητας Μπελέρη έρχεται σε μία δύσκολη συγκυρία για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ενώ τον Ιούνιο οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να αποφασίσουν για την έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Τους τελευταίους πέντε μήνες τα Τίρανα έχουν επιχειρήσει να δεσμεύσουν οικόπεδα της ελληνικής μειονότητας στην Χειμάρρα ώστε να τα παραχωρήσουν για τουριστική αξιοποίηση.

Η ένταση στο εν λόγω μέτωπο έχει αποκλιμακωθεί, μετά από υποχωρήσεις των Τιράνων, όμως στην Αθήνα εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την μειονοτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας προϋποθέτει απόλυτο σεβασμό στα μειονοτικά και τα περιουσιακά δικαιώματα.

Ο κ. Ράμα από την πλευρά του βρίσκεται υπό ιδιαίτερη πίεση στο εσωτερικό, καθώς η αξιωματική  αντιπολίτευση διοργανώνει κάθε εβδομάδα μεγάλα συλλαλητήρια, με κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr