ΥΠΕΞ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα από την Τουρκία για την Λωζάννη

ΥΠΕΞ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα από την Τουρκία για την ΛωζάννηΗ Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης και του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, διαμήνυσε το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις καταγγελίες της Άγκυρας περί παραβίασης της συνθήκης του 1923.

Το ΥΠΕΞ καταλογίζει στην Τουρκία «παρεμβατική λογική» και «αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων», υπογραμμίζοντας ότι η μουσουλμανική μειονότητα αποτελεί «αποκλειστικά» εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή της η ελληνική διπλωματία τονίζει πως η Αθήνα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την Συνθήκη της Λωζάννης, διασφαλίζοντας την ισονομία και της ισοπολιτεία της μειονότητας, και συνάμα προχωρά στις μεταρρυθμίσεις για αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της μειονότητας.

Διαψεύδει δε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της Άγκυρας πως οι μουφτείες υπάγονται σε νεοϊδρυθείσα κρατική υπηρεσία.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τις μουφτείες και την κοινότητα της Θράκης – την οποία αποκαλεί «τουρκική» μειονότητα – ως όχημα ώστε να εμφανιστεί περίπου ως προστάτιδα δύναμη των μουσουλμάνων της περιοχής.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr