Σεισμολόγοι: Πιθανότατα ο κύριος ο σεισμός της Κυριακής, ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο «5αρι»

Σεισμολόγοι: Πιθανότατα ο κύριος ο σεισμός της Κυριακής, ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο «5αρι»Ανοιχτό το ενδεχόμενο για έναν ισχυρό μετασεισμό άφησε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την Πρώτη Γραμμή, σημείωσε όμως ότι η σεισμική δόνηση της Κυριακής, μεγέθους 5,8 βαθμών ήταν πιθανότατα η κύρια.

«Σήμερα είμαστεπιο κοντά στην άποψη ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν και ο κύριος. Δεν αποκλείεται να έχουμε και σεισμούς της τάξης των 5 βαθμών, με περαιτέρω βλάβες σε κτίρια, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να συμβουλευτούν τους μηχανικούς» προειδοποίησε.

«Είχαμε κι άλλους δυο μετασεισμούς γύρω στις 12.30 το βράδυ, μεγέθους από 4,2 βαθμούς ο καθένας» δήλωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι από την περασμένη Κυριακή σημειώθηκαν 23 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 4 βαθμούς, περισσότεροι από 100 με μέγεθος πάνω από 3, και εκατοντάδες μικρότεροι.

Σύμφωναμε τους έως τώρα ελέγχους των μηχανικών, ζημίες παρουσιάζει το 50% των περίπου 300 σπιτιών που έχουν ελεγχθεί σε Ληξούρι και Αργοστόλι. Ακατάλληλο μετά από ελέγχους κρίθηκε το λύκειο στο Ληξούρι.

Περίπου 1.000 άνθρωποι φιλοξενούνται στο πλοίο Superfast 11 και άλλα 1.000 άτομα, στο Ελευθέριος Βενιζέλος που έδεσε στη Σάμη.

Ο κ. Σαμαράς,που έφτασε την Τρίτη στο νησί, τόνισε ότι οι σεισμόπληκτοι πολίτες θα πρέπει να πάρουν χρήματα άμεσα για να επισκευαστούν τα σπίτια στα οποία μένουν.

Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα, ή το αργότερο την Πέμπτη, οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στις κατά τόπους κοινότητες για να λαμβάνουν το σχετικό βοήθημα.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr