Σχεδόν 80 χρόνια μετά ενταφιάζονται 573 Έλληνες που έπεσαν στην Αλβανία

Σχεδόν 80 χρόνια μετά ενταφιάζονται 573 Έλληνες που έπεσαν στην ΑλβανίαΈνα βήμα πιο κοντά στο κλείσιμο ενός ηρωικού αλλά και οδυνηρού κεφαλαίου βρίσκονται οι συγγενείς των ελλήνων στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο το 1940 και 1941.

Αύριο Παρασκευή θα ενταφιαστούν στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας, στην Αλβανία, τα οστά 573 ελλήνων πεσόντων που βρέθηκαν κατά τις εργασίες αναζήτησης πεσόντων στην περιοχή Ντραγκότι. Η θρησκευτική τελετή θα αρχίσει στις 12:00 το μεσημέρι.

Τον Ιούλιο είχαν ταφεί στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο των Βουλιαρατών τα λείψανα 100 ακόμα ελλήνων νεκρών.

Αυτό σημαίνει ότι μετά από εννέα μήνες ερευνών έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 673 ήρωες του αλβανικού μετώπου.

Οι εργασίες στο Ντραγκότι ολοκληρώθηκαν όμως η αναζήτηση πεσόντων θα συνεχιστεί στις περιοχές της Κοσσίνας, της Κλεισούρας και της Πρεμετής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπολογίζεται πως περίπου 6.800 έως 8.000 Έλληνες βρίσκονται πρόχειρα θαμμένοι στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο Ντραγκότι και την Κορυτσά.

Οι εργασίες για την εύρεση, αναγνώριση και ταφή των ελλήνων πεσόντων γίνονται στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα για βελτίωση των διμερών σχέσεων, που επετεύχθη στα τέλη του περασμένου έτους και στις αρχές του τρέχοντος.

Το ΥΠΕΞ χαιρέτισε την «αγαστή συνεργασία με την αλβανική πλευρά στο πλαίσιο της συμφωνίας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του «που σχεδόν 70 χρόνια μετά την θυσία τους, οι ψυχές των ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών θα αναπαυθούν επιτέλους εν ειρήνη».

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr