Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της συγχώνευσης των ΤΕΙ Πάτρας και Μεσολογγίου

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της συγχώνευσης των ΤΕΙ Πάτρας και ΜεσολογγίουΣτο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ο Δήμος Μεσολογγίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου, δύο καθηγητές, ένας υπάλληλος και μια φοιτήτρια του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει τη συγχώνευση των ΤΕΙ Πάτρας και Μεσολογγίου σε ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα.

Η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», που, μέσω 36 Προεδρικών Διαταγμάτων, προβλέπει την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ χώρας.

Ειδικότερα, στην προσφυγή υπογραμμίζεται ότι για τη συγχώνευση των δύο επίμαχων ΤΕΙ, τη συγχώνευση Τμημάτων, την κατάργηση Τμημάτων, και άλλα που προβλέπει το επίμαχο διάταγμα, δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία ορθολογικά κριτήρια και η χωροταξική οργάνωση των ΤΕΙ.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι δεν υπακούει σε ορθολογικά κριτήρια η μεταφορά του τμήματος θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ανθοκομίας στη Σχολής Τεχνολογίας και Γεωπονίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου στην Αμαλιάδα.

Ακόμη, στο διάταγμα της συγχώνευσης δεν αναφέρει, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, το μέγεθος της δαπάνης που προκαλείται από τη συγχώνευση των δύο εν λόγω ΤΕΙ, ενώ η δαπάνη των 950 ευρώ που αναγράφεται είναι ατεκμηρίωτη, προσθέτουν οι φορείς του Μεσολογγίου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 το Συντάγματος που καθιερώνει το αυτοδιοίκητο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς δεν προβλέπεται αντιπροσωπευτική διοικούσα επιτροπή κατά την μεταβατική περίοδο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr