Δεκάδες συλλήψεις «γκιουλενιστών» στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας

Δεκάδες συλλήψεις «γκιουλενιστών» στο υπουργείο Εξωτερικών της ΤουρκίαςΔεκάδες διπλωμάτες και υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu τουλάχιστον 91 άνθρωποι έχουν τεθεί έως τώρα υπό κράτηση, ενώ εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί συνολικά για 249 υπόπτους.

Η έρευνα αφορά φερόμενες παρατυπίες στις εισαγωγικές εξετάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που ευνόησαν «γκιουλενιστές» να διοριστούν ανάμεσα στο 2010 και το 2013.

Δεν είναι σαφές εάν η εκκαθάριση θα επηρεάσει την λειτουργία υπηρεσιών του υπουργείου, ούτε έχει γίνει γνωστό εάν ανάμεσα στους υπόπτους συγκαταλέγονται διπλωμάτες ή διοικητικά στελέχη που υπηρετούσαν σε κομβικές θέσεις.

Η Άγκυρα αποδίδει στον 77χρονο Γκιουλέν την ενορχήστρωση του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος που έλαβε χώρα το 2016. Ο ίδιος ο ιμάμης, που ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνείται κάθε κατηγορία περί εμπλοκής του στην υπόθεση.

Περισσότεροι από 120.000 υπάλληλοι αποπάρθηκαν από το τουρκικό Δημόσιο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, κυρίως εκπαιδευτικοί, μέλη των σωμάτων ασφαλείας και δικαστικοί.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr