Σχεδόν 200 νεκροί από την κακοκαιρία στην νοτιοανατολική Ασία

Σχεδόν 200 νεκροί από την κακοκαιρία στην νοτιοανατολική ΑσίαΣχεδόν 200 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην νοτιοανατολική Ασία λόγω των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που έχει προκαλέσει ο μουσώνας που πλήττε την περιοχή, σύμφωνα με τους νεότερους επίσημους απολογισμούς.

Ο μουσώνας που σαρώνει την περιοχή από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο είναι καθοριστικός για την άρδευση των καλλιεργειών και την αύξηση των αποθεμάτων νερού αυτής της υπο-ηπείρου στην οποία κατοικεί το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο κάθε χρόνο, οι βροχοπτώσεις αφήνουν πίσω τους και νεκρούς και καταστροφές.

Ο μουσώνας έχει στοιχίσει τη ζωή μέχρι τώρα σε 44 ανθρώπους στη Μπαγκλαντές, των 160 εκατομμυρίων κατοίκων. Σχεδόν το ένα τρίτο της επικράτειας είναι τώρα κάτω από το νερό, δήλωσε ο Αριφουζαμάν Μπουγιάν, του κέντρου πρόληψης και συναγερμού για πλημμύρες του Μπανγκλαντές.

Στο Νεπάλ, τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 16.000 οικογένειες εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού.

Στην Ινδία ο μουσώνας έχει στοιχίσει τη ζωή 50 και πλέον ανθρώπων. Τα κρατίδια Μπιχάρ και Άσαμ στη βορειοανατολική Ινδία είναι τα πλέον πληγέντα από τον κατακλυσμό.

Η κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου σήμερα στην οικονομική πρωτεύουσα Μουμπάι (πρώην Βομβάη), έπειτα από σφοδρή βροχόπτωση προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων, τον τραυματισμό άλλων οκτώ ενώ περισσότεροι από 10 φέρεται να είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

Η κατάρρευση κτηρίου την Κυριακή στο ορεινό κρατίδιο Χιματσάλ Πραντές στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους.

Βορειότερα, στο πακιστανικό Κασμίρ, οι αρχές έκαναν λόγο για 23 νεκρούς και για 120 σπίτια που υπέστησαν ζημιές από την απότομη άνοδο της στάθμης των υδάτων.

«Ολόκληρες κοινότητες έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων, αυξάνοντας τους κινδύνους για λιμό και ασθένειες στον πληθυσμό», προειδοποίησε ο Χαβιέρ Καστεγιάνος, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε από χθες ότι είναι «έτοιμος να εργαστεί με τις αρχές των πληγέντων χωρών για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών που προκύπτουν την εποχή του μουσώνα».

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr