Ως τον Μάρτιο «τελειώνει» η Τουρκία από τα F-35, στα εννέα δισεκ. το κόστος

Ως τον Μάρτιο «τελειώνει» η Τουρκία από τα F-35, στα εννέα δισεκ. το κόστοςΗ Τουρκία θα αποβληθεί από την συμπαραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους F-35 έως το τέλος του προσεχούς Μαρτίου, χάνοντας παραγγελίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαμήνυσαν ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, προσπαθώντας όμως ταυτόχρονα να περιορίσουν την ζημία στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα.

Στον απόηχο της παράδοσης των πρώτων τμημάτων του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία η υφυπουργός Έλεν Λορντ δήλωσε ότι οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του F-35 έχουν αποφασίσει ομόφωνα της αποπομπής της Τουρκίας, καθώς το ρωσικό ραντάρ θα μπορούσε να συγκεντρώσει κρίσιμα δεδομένα για το μαχητικό stealth πέμπτης γενιάς.

Τόνισε πως η Τουρκία θα χάσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια που αναλογούσαν στο κομμάτι συμπαραγωγής που της είχε ανατεθεί σε βάθος χρόνου, συν θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες για την αμυντική βιομηχανία της. Τα τουρκικά εργοστάσια είχαν ήδη λάβει παραγγελίες αξίας περίπου $1 δισεκατομμυρίου.

Η παραγωγή των 900 και πλέον εξαρτημάτων του F-35 που είχε αναλάβει η Τουρκία θα μεταφερθεί σε πρώτη φάση πρωτίστως σε αμερικανικές μονάδες, και στην συνέχεια θα κατανεμηθεί και σε διεθνείς προμηθευτές, προσέθεσε.

Όσον αφορά την μονάδα παραγωγής και συντήρησης κινητήρων στο Εσκίσεχιρ, είπε ότι δύο ευρωπαϊκές βιομηχανίες που ήδη εμπλέκονται στο πρόγραμμα μπορούν να καλύψουν το κενό.

Η υφυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η έξοδος της Τουρκίας από το πρόγραμμα είναι εν πολλοίς μη αναστρέψιμη. Προσέθεσε πως η τροποποίηση της αλυσίδας παραγωγής θα κοστίσει στις ΗΠΑ από 500 έως 600 εκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, η κ. Λορντ επιβεβαίωσε ότι το Πεντάγωνο ενημερώνει τους τούρκους πιλότους και μηχανικούς που είχαν μεταβεί για εκπαίδευση στο F-35 ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις 31 Ιουλίου. Η επιμόρφωσή τους είχε ούτως ή άλλως ανασταλεί και δεν είχαν πρόσβαση σε σημαντικές εγκαταστάσεις.

Άγνωστο παραμένει εάν η Άγκυρα θα αποζημιωθεί για τα περισσότερα από 100 F-35 που έχει παραγγείλει ή δηλώσει πως προτίθεται να αποκτήσει. Η κ. Λορντ ανέφερε ότι το ζήτημα είναι υπό συζήτηση δίχως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Αλλά παραμένουμε σύμμαχοι

Ωστόσο, το Πεντάγωνο προσπάθησε συνάμα να διαβεβαιώσει πως η αποβολή της Τουρκίας από το F-35 δεν ισοδυναμεί με ευρύτερη υποβάθμιση της συνεργασίας με την Τουρκία ή των διμερών σχέσεων.

Στην ίδια ενημέρωση ο βοηθός υφυπουργός Ντέιβιντ Τραχτενμπέργκ δήλωσε κατ’ επανάληψη πως η συνεργασία σε επίπεδο ένοπλων δυνάμεων είναι πολύ στενή κι ότι Άγκυρα αποτελεί αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ επί δεκαετίες.

Διευκρίνισε πως η αποπομπή από το πρόγραμμα F-35 συνιστά μεμονωμένη αντίδραση στην συγκεκριμένη επιλογή της Τουρκίας να αποκτήσει αντιαεροπορικό σύστημα που θέτει σε κίνδυνο τα τεχνικά μυστικά του μαχητικού stealth.

Ο κ. Τραχτενμπέργκ απέφυγε επανειλημμένα να διευκρινίσει εάν η αμερικανική Αεροπορία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέρος σε ασκήσεις όπου τα F-35 ή άλλα προηγμένα αεροσκάφη θα κινδυνεύουν να βρεθούν στο βεληνεκές του τουρκικού S-400.

«Για συγκεκριμένα αεροσκάφη, σε ασκήσεις, θα πρέπει να το δούμε», είπε.

Οι δύο αξιωματούχοι απέφυγαν να εισέλθουν στο ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων από το Κογκρέσο στην Τουρκία για την αγορά ρωσικού οπλισμού. Παρέπεμψαν το θέμα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr