«Δεν έχετε σχέση με το δυστύχημα», απαντά η Ρωσία για τους νεκρούς σταθμούς

«Δεν έχετε σχέση με το δυστύχημα», απαντά η Ρωσία για τους νεκρούς σταθμούςΤο δυστύχημα στην περιοχή του Αρχάνγκελσκ, στην βόρεια Ρωσία, δεν έχει καμία σχέση με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Πυρηνικών Δοκιμών, διαμήνυσε η Μόσχα, λίγες ώρες αφότου ο Οργανισμός έκανε γνωστό ότι τέσσερις ρωσικοί σταθμοί μέτρησης ραδιενέργειας έχουν σταματήσει να μεταδίδουν δεδομένα τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας στο πρακτορείο Interfax ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν, δήλωσε αιχμηρά πως η αποστολή δεδομένων από τα ρωσικά παρατηρητήρια γίνεται εθελοντικά. Προσέθεσε ότι ούτως ή άλλως ο Οργανισμός είναι άσχετος με το περιστατικό.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Λασίνα Ζέρμπο, δήλωσε νωρίτερα στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ότι οι μονάδες στο Μπιλιμπίνο και το Ζαλέσοβο έχουν σταματήσει να στέλνουν στοιχεία από τις 13 Αυγούστου, πέντε ημέρες μετά το δυστύχημα. Ήδη από τις 10 Αυγούστου είχαν τεθεί εκτός δικτύου οι μονάδες στην Ντούμπνα και στο Κίροφ.

Η ξαφνική σιγή ασυρμάτου
έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες ότι οι ρωσικές Αρχές επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις πληροφορίες για το δυστύχημα, όπου έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον πέντε υπάλληλοι της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Μετά την έκρηξη καταγράφηκε απότομη αλλά μικρής διάρκειας αύξηση του επιπέδου ακτινοβολίας στην κοντινή πόλη Σεβεροντβίνσκ, σύμφωνα με μετρήσεις της ρωσικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Η Rosatom έχει παραδεχτεί ότι η έκρηξη συνδέεται με έρευνες για την ανάπτυξη συστήματος προώθησης με πηγή ενέργειας ραδιενεργά ισότοπα – την αποκαλούμενη πυρηνική μπαταρία.

Υπάρχουν έντονες αλλά ανεπιβεβαίωτες υποψίες ότι η έκρηξη συνδέεται με δοκιμή του αποκαλούμενου «Skyfall», ενός πυρηνοκίνητου πυραύλου κρουζ που παρουσίασε πέρυσι τον Μάρτιο ο κ. Πούτιν.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr