Βίσεγκραντ: Ναι στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ

Βίσεγκραντ: Ναι στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕΤη στήριξη τους στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας εξέφρασε την Πέμπτη το μπλοκ των τεσσάρων χωρών της Ομάδας του Βίσεγκραντ, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να ξεκινήσουν φέτος τις διαπραγματεύσεις ένταξης.

Οι αρχηγοί κυβερνήσεων των τεσσάρων χωρών της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία) συναντήθηκαν σε μια σύνοδο κορυφής στην Πράγα με τους ομολόγους τους πέντε βαλκανικών χωρών (Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία) .

«Η Ομάδα του Βίσεγκραντ υποστηρίζει πλήρως την έναρξη φέτος των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνόδου.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι χώρες αυτής της ομάδας κάλεσαν επίσης την ΕΕ να επιταχύνει τις συζητήσεις με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

«Η ενοποίηση της Ευρώπης δεν θα ολοκληρωθεί έως ότου όλες οι χώρες των Βαλκανίων ενταχθούν στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις.

«Η διεύρυνση της ΕΕ είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την επίτευξη της σταθερότητας, της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ευημερίας στα Βαλκάνια», πρόσθεσε.

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναβάλει για τον Οκτώβριο την απόφασή της να ξεκινήσει ή όχι τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Τα περισσότερα κράτη μέλη είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες αυτές, δεδομένου ότι και οι δύο υποψήφιες χώρες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, αλλά η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία εμποδίζουν τη διαδικασία προσχώρησης. Επιφυλάξεις επίσης διατηρεί και η Γερμανία.

Η σύνοδος επισκιάστηκε από το αίτημα του προέδρου της Τσεχίας να ανακληθεί η αναγνώριση του Κοσόβου. Το Κόσοβο απέσυρε τη συμμετοχή του από τη σύνοδο.

Η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ περνά μέσα από την αυστηρή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών διεμήνυσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Δένδιαςκατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη Συμφωνία από στιγμή που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr