Θανάτωση χιλιάδων πτηνών στο Χονγκ Κονγκ υπό το φόβο του Η7Ν9

Θανάτωση χιλιάδων πτηνών στο Χονγκ Κονγκ υπό το φόβο του Η7Ν9Στη θανάτωση 20.000 πτηνών προχώρησε το Χονγκ Κονγκ και οι αγορές ζωντανών πουλερικών κλείνουν στην ανατολική Κίνα, έπειτα από ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών Η7Ν9. Ο ρυθμός εμφάνισης νέων περιστατικών θα μπορούσε να αυξηθεί το επόμενο διάστημα καθώς οι πολίτες ταξιδεύουν για τη γιορτή του κινεζικού Νέου Έτους.

Μέχρι σήμερα, ο Η7Ν9 έχει σκοτώσει τα 20 από τα 96 άτομα που έχει επιβεβαιωμένα προσβάλλει στην Κίνα. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν έρθει σε επαφή με πουλερικά, υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις και για περιορισμένη μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων.

Οι κινεζικές Αρχές ανησυχούν για εξάπλωση του ιού στην εορταστική περίοδο των 40 ημερών για τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς. Εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν σε συνωστισμένα τρένα και λεωφορεία, συχνά κρατώντας μαζί τους ζωντανά πουλερικά.

Τη Δευτέρα, το Χονγκ Κονγκ σταμάτησε τις εισαγωγές ζωντανών πτηνών από την ηπειρωτική Κίνα, έπειτα από την ανίχνευση του Η9Ν9 σε κοτόπουλα που είχαν εισαχθεί από την επαρχία Γκουανγκτόνγκ.

Προχώρησε στη συνέχεια στη θανάτωση 20.000 πτηνών, τα οποία τοποθετήθηκαν μέσα σε σακούλες με διοξείδιο του άνθρακα που τους προκάλεσε ασφυξία.

Οι αγορές πουλερικών που πρόκειται να κλείσουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες βρίσκονται στη Σαγκάη, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα κρούσματα, καθώς και σε πόλεις της γειτονικής επαρχίας Ζεζιάνγκ.

Σε μια άλλη ανησυχητική εξέλιξη, οι αρχές της επαρχίας Ζιανγκζί επιβεβαίωσαν το δεύτερο ανθρώπινο κρούσμα του Η10Ν8, ενός ακόμα στελέχους της γρίπης των πτηνών.

Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε το Δεκέμβριο και αφορούσε μια 73χρονη ασθενή που απεβίωσε.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr