Ένοχοι και πάλι για τον πολύκροτο φόνο Κέρτσερ η Νοξ και ο Σολεσίτο

Ένοχοι και πάλι για τον πολύκροτο φόνο Κέρτσερ η Νοξ και ο ΣολεσίτοΕκ νέου ένοχοι για τη δολοφονία της 21χρονης βρετανίδας φοιτήτριας Μέρεντιθ Κέρτσερ το 2007 κρίθηκαν την Πέμπτη από την ιταλική Δικαιοσύνη η αμερικανίδα Αμάντα Νοξ και ο πρώην φίλος της Ραφαέλ Σολεσίτο.

Η Κέρτσερ βρέθηκε δολοφονημένη, με το λαιμό της κομμένο, στο διαμέρισμα όπου συγκατοικούσε με τη Νοξ στη φοιτητική πόλη της Περούτζια. Σύμφωνα με την αρχική θέση των ιταλικών εισαγγελικών Αρχών, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ενός σεξουαλικού παιχνιδιού στο οποίο συμμετείχαν η Νοξ και ο Σολεσίτο.

Έκτοτε, έχουν υιοθετήσει της θέση πως ο φόνος ήταν αποτέλεσμα ενός σφοδρού καυγά για την καθαριότητα στο διαμέρισμα.

Key dates in Knox prosecutionΣολεσίτο, Κέρτσερ και Νοξ
Η Νοξ και ο Σολεσίτο είχαν κριθεί πρωτόδικα ένοχοι για το φόνο της Κέρτσερ το Δεκέμβριο του 2009, και είχαν καταδικαστεί σε 26 και 25 έτη κάθειρξης αντίστοιχα. Αμφότεροι είχαν δηλώσει αθώοι.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2011, εφετείο της Φλωρεντίας αθώωσε το ζευγάρι, διατάσσοντας την άμεση απελευθέρωσή του, έπειτα από συνολικά τέσσερα χρόνια προφυλάκισης και φυλάκισης.

Η ανατροπή της πρωτόδικης καταδίκης οφειλόταν στα συμπεράσματα μία ανεξάρτητης έρευνας εμπειρογνωμόνων, βάσει της οποίας τα δείγματα γενετικού υλικού χάρη στα οποία η Νοξ και ο Σολεσίτο ενεπλάκησαν ως ύποπτοι στην υπόθεση δεν ήταν αξιόπιστα.

Παρά ταύτα, το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας τελικά ανέτρεψε την αθωωτική απόφαση του εφετείου, ζητώντας την επανάληψη της δεύτερης δίκης. Αυτή η επανάληψη ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.

Η Νοξ, η οποία έχει επιστρέψει στην Ηνωμένες Πολιτείες από το 2011, δεν παρευρέθηκε στην επανάληψη της δίκης και εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας δήλωσε φοβισμένη και θλιμμένη από την «άδικη» απόφαση, η οποία μάλιστα αύξησε την ποινή της από 26 σε 28 χρόνια και έξι μήνες.

Για την επιστροφή της στην Ιταλία θα πρέπει να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες έκδοσης.

Raffaele Sollecito, 30 January 2014Ο Σολεσίτο στο δικαστήριο κατά την επανάληψη της έφεσης, έφυγε μία ημέρα πριν ανακοινωθεί η απόφαση
Όσον αφορά τον Σολεσίτο, στον οποίο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από την Ιταλία, δήλωσε πως θα ασκήσει εκ νέου έφεση, που θα εκδικαστεί προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr