Διάσταση απόψεων Κάμερον - Ολάντ για το μέλλον της ΕΕ

Διάσταση απόψεων Κάμερον - Ολάντ για το μέλλον της ΕΕΕμφανής έγινε η διάσταση απόψεων μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Ντέιβιντ Κάμερον αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της ΕΕ κατά την πρώτη βρετανογαλλική σύνοδο μετά την εκλογή του Γάλλου προέδρου.

Στη συνέντευξηΤύπου που ακολούθησε τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό στο Μπράιζ Νόρτον, ο κ. Ολάντ είπε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αναμένεται «να ακολουθήσει το παράδειγμα μίας χώρας». Αναφερόταν στις προσπάθειες του οικοδεσπότη του να διαπραγματευτεί μία πιο ευέλικτη ΕΕ, με επιστροφή αρμοδιοτήτων στις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών.

Ο κ. Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της χώρας του από την ΕΕ πριν από το 2017, δηλώνοντας πεπεισμένος πως έως τότε θα έχει επιτύχει μία νέα σχέση της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες.

Ο Φρανσουά Ολάντ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών πριν από το 2017, όπως επιδιώκει ο Βρετανός ηγέτης, «δεν είναι προτεραιότητα προς το παρόν». Πάντως ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε τη δέσμευσή του να αλλάξει τη σχέση Λονδίνου - Βρυξελλών.

Πέρα από τα ευρωπαϊκά θέματα, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τις στενές σχέσεις των χωρών του στον τομέα της άμυνας, με την υπογραφή νέων συμφωνιών. Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη επίσης για τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Ο κ. Ολάντ, εξάλλου, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την προσωπική του ζωή.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr