Γαλλία: Έρευνα σε βάρος δύο εφήβων οι οποίοι ήθελαν να πολεμήσουν στη Συρία

Γαλλία: Έρευνα σε βάρος δύο εφήβων οι οποίοι ήθελαν να πολεμήσουν στη ΣυρίαΈνα γαλλικό δικαστήριο άρχισε επίσημη έρευνα σε βάρος δύο έφηβων που προσπάθησαν να προσχωρήσουν σε ομάδες ανταρτών στη Συρία για σχεδιασμό τρομοκρατικές επιθέσεων, κάτι που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάσχεσης του κύματος εθελοντών διαμέσου της προληπτικής τους δίωξης.

Τα αγόρια,ηλικίας 15 και 16 ετών, συνελήφθησαν στην Τουρκία και συνοδεύτηκαν πίσω στη Γαλλία όπου η αστυνομία της Τουλούζης, στα νότια της χώρας, τα ανέκρινε για διάστημα 48 ωρών, το ανώτερο που προβλέπει ο νόμος στην περίπτωση ανηλίκων, πριν τα μεταγάγει στο Παρίσι.

Έπειτα από περαιτέρω έρευνα, ένας ανακριτής στο Παρίσι έθεσε τους δύο νεαρούς υπό επίσημη δικαστική έρευνα με την κατηγορία της συνομωσίας με στόχο τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Πρόκειται για τους νεότερους υπόπτους που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο δίωξης με τέτοιο κατηγορητήριο στη Γαλλία.

Η υπόθεση αυτή
φέρνει στο προσκήνιο την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία των γαλλικών αρχών για τις περιπτώσεις παιδιών, ηλικίας ακόμα και 15 ετών, που εγκαταλείπουν τη Γαλλία για να ενταχθούν στους κόλπους εξτρεμιστικών ομάδων που πολεμούν στη Συρία, ένα φαινόμενο που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σήμερα, γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει εάν ένα 15χρονο αγνοούμενο κορίτσι από την Αβινιόν, μια πόλη στα βόρεια της χώρας, έφυγε επίσης με προορισμό τη Συρία.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των εφήβων αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι το ταξίδι στη Συρία δεν ήταν παράνομο και ότι τα αγόρια δεν έπραξαν τίποτε το μεμπτό.

«Αμφισβητώ τηνεπίσημη έρευνα… Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό» δήλωσε η δικηγόρος Ανιές Ντιφετέλ Κορντιέ, που εκπροσωπεί τον 15χρονο, γνωστό με το όνομα, Γιασίν.

Χιλιάδες νέοι, ιδίως παιδιά οικογενειών μουσουλμάνων μεταναστών, έχουν εγκαταλείψει την Ευρώπη για να πολεμήσουν στο πλευρό ανταρτών στη Συρία, προκαλώντας την ανησυχία της αστυνομίας και των αρχών που φοβούνται το ενδεχόμενο επιθέσεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αφού ριζοσπαστικοποιηθούν και επιστρέψουν.

Ο υπουργός Εσωτερικών
της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να εγκρίνει μέτρα στήριξης των οικογενειών και των τοπικών αρχών στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τους υποψήφιους τζιχαντιστές για τον πόλεμο στη Συρία, περιλαμβανομένης της έναρξης λειτουργίας μιας τηλεφωνικής γραμμής ανώνυμων καταγγελιών.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr