Τουρκία: Ασφυκτικό κλίμα στα μέσα ενημέρωσης

Τουρκία: Ασφυκτικό κλίμα στα μέσα ενημέρωσηςΕνδείξεις ασφυκτικού κλίματος στο χώρο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης όπως η απέλαση Αζέρου δημοσιογράφου, η αφαίρεση ειδήσεων αλλά και η αλλοίωση δημοσκόπησης ύστερα από παρέμβαση του πρωθυπουργού, εμφανίζονται η μία μετά την άλλη στην Τουρκία. Κι αυτό τη στιγμή που απασχολούν την τουρκική κοινή γνώμη οι νέοι περιορισμοί στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν» αποκαλύπτει ότι ο συντάκτης της αγγλόφωνης έκδοσής της «Today's Zaman» Μαχίρ Ζεϊνάλοφ (πολίτης του Αζερμπαϊτζάν), απελάθηκε λόγω τα κριτικής που άσκησε στον Τούρκο πρωθυπουργό μέσω μηνυμάτων στο Twitter. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος είχε γράψει ότι «οι εισαγγελείς ζήτησαν τη σύλληψη προσώπων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, αλλά οι επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών τους οποίους διόρισε ο πρωθυπουργός Ερντογάν, δεν εφάρμοσαν τις εισαγγελικές εντολές, με αποτέλεσμα να διαφύγουν τα μέλη της Αλ Κάιντα στο εξωτερικό».

Ο δημοσιογράφος πριν από 1,5 χρόνο είχε παντρευτεί με μία Τουρκάλα και είχε άδεια παραμονής, ενώ εργαζόταν εδώ και τέσσερα χρόνια στην Τουρκία. Η διαδικασία ξεκίνησε όταν υπήρξε καταγγελία προς το πρωθυπουργικό γραφείο, ότι ο δημοσιογράφος «προέβη σε ψευδείς δηλώσεις εναντίον κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων».

Εν τέλει την περασμένη Τρίτη (4 Φεβρουαρίου) το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την απέλαση του δημοσιογράφου. Σάλος επικρατεί ειδικά στο χώρο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης λόγω της αποκάλυψης τηλεφωνικών συνομιλιών από τις οποίες προκύπτει ότι υπήρξε παρέμβαση του Ερντογάν στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε στις 15 Μαρτίου 2013 η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Χαμπέρτουρκ».

Στην πρώτη συνομιλία ο διευθυντής της εφημερίδας συνομιλεί με τον πρόεδρο του ομίλου ΜΜΕ στον οποίο ανήκει η εφημερίδα και στη δεύτερη συνομιλεί ο πρόεδρος με τον γιο του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιλάλ Ερντογάν.

Δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί για λογαριασμό της εφημερίδας έδειχνε μειωμένα τα ποσοστά του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Το αντικείμενο των συνομιλιών ήταν να αφαιρεθούν τρεις μονάδες από το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και να προστεθούν στο ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι «τα μέσα ενημέρωσης, ενώ θα έπρεπε να είναι αμερόληπτα και ανεξάρτητα, έχουν γίνει σκλάβοι. Φαίνεται ότι οι δεσμοφύλακες του διαδικτύου έχουν μπει στη σειρά για να εμποδίσουν την ελευθερία ενημέρωσης».

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr