Νούλαντ: Συγγνώμη για την απρέπεια

Νούλαντ: Συγγνώμη για την απρέπειαΟι ΗΠΑ καταβάλουν προσπάθειες για να περιορίσουν τη ζημιά που προκάλεσε λεκτικός χαρακτηρισμός αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών σε βάρος της ΕΕ. "Εντελώς απαράδεκτος" ο χαρακτηρισμός σύμφωνα με την Α. Μέρκελ.

Και μετά την προσβολή, η συγγνώμη. Μετά την χρήση της υβριστικής φράσης fuck the EU, η αναγνώριση του λεκτικού ολισθήματος. Η επίμαχη φράση ειπώθηκε σε μιαν εμπιστευτική τηλεφωνική συζήτηση που είχε η Βικτόρια Νούλαντ, επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του αμερικανικού υπουργού Εξωτερικών με τον αμερικανό πρέσβη στην Ουκρανία Τζόφρυ Πατ, για εξεύρεση πιθανής λύσης στην ουκρανική κρίση.

Στο YouTube


 Η Νούλαντ μιλούσε για σχέδιο εμπλοκής εκπροσώπου του ΟΗΕ και του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ουκρανικής αντιπολίτευσης. Ανέφερε και το όνομα της εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Κάθριν Άστον σε σχέση με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της ουκρανικής κυβέρνησης. «Θα ήταν καταπληκτικό», είπε η κυρία Νούλαντ, «να αναμειχθούν στην εσωτερική διαμάχη τα ΗΕ, και ξέρετε τελικά … fuck the EU» πρόσθεσε. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι ο αρχηγός της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο δεν θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο σε τυχόν μεταβατική κυβέρνηση.

Δεν πέρασε πολύ χρόνος και κάποιος ανώνυμος χρήστης ανέβασε το ηχητικό απόσπασμα στο YouTube. Λόγω των διαστάσεων που πήρε η δημοσιοποίηση η εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών Τζεν Πσακι έσπευσε να εκφράσει δημόσια τη συγγνώμη της Νούλαντ. «Εργαζόμαστε πολύ στενά με την ΕΕ, με εκπροσώπους της και η κυρία Νούλαντ, ό,τι είπε, το έκανε σε συνδυασμό με την Ουκρανία. Βρίσκεται σε στενή σχέση με την εντεταλμένη για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαίκής Ένωσης Άστον. Επίσης έχει έρθει σε επαφή με την ΕΕ και φυσικά ζήτησε συγγνώμη». Η ίδια η Βικτόρια Νούλαντ αρνήθηκε να σχολιάσει το συμβάν σε συνέντευξη στο Κίεβο. «Επρόκειτο για ιδιωτική, διπλωματική συζήτηση», είπε.

"Εντελώς απαράδεκτο"

Ποιος όμως υπέκλεψε και δημοσιοποίησε μια τέτοια συνομιλία; Η αμερικανική πλευρά είναι πεπεισμένη ότι κρύβεται η Ρωσία. Το δήλωσε ευθαρσώς η ίδια η αμερικανίδα εκπρόσωπος. Όπως δήλωσε, υποθέτει ότι η Ρωσία απέκτησε το βίντεο και το ανέβασε στο YouTube. «Πρόκειται για μια ακόμη μελανή μέθοδο της ρωσικής κατασκοπείας» είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ η ΕΕ αντέδρασε επιδεικτικά αδιάφορα, η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε το λεκτικό ολίσθημα "εντελώς απαράδεκτο" δίνοντας εύσημα στην Κάθριν Άστον για τη δουλειά που κάνει, όπως ανάφερε εκπρόσωπος της καγκελαρίου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε: «Η κυρία ζήτησε συγγνώμη, η διπλωματική της ιδιότητα με την επιλογή των εκφράσεων έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση». Στη διαμάχη ενεπλάκη, όπως ήταν φυσικό, και ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο. Στο αυριανό φύλλο της η Bild κάνει λόγο για παγίδα. «Για μένα είναι σαφές: ο στόχος είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Είναι σημαντικό να συνεχίσουν τις κοινές διαμεσολαβητικές προσπάθειες, όλα τα υπόλοιπα εξυπηρετούν το καθεστώς Γιουνακόβιτς» ισχυρίζεται ο Κλίτσκο.Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr