Ρομπέι: Απαράδεκτη η δήλωση Νούλαντ για την Ε.Ε.

Ρομπέι: Απαράδεκτη η δήλωση Νούλαντ για την Ε.Ε.Ως «απαράδεκτα» χαρακτήρισε σήμερα Σάββατο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι τα προσβλητικά σχόλια που έκανε η βοηθός αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στάση της απέναντι στην ουκρανική κρίση.

Μιλώντας στο βελγικό τηλεοπτικό κανάλι Canvas, ο κ. Ρομπέι είπε ότι οι δηλώσεις της Νούλαντ «είναι απαράδεκτες από την πλευρά ενός εταίρου» και έκρινε ότι η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να αφήσει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση στο πρόβλημα της Ουκρανίας.

«Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν το πιο λογικό. Όσο περισσότεροι μεσολαβητές υπάρχουν, τόσο πιο σύνθετο γίνεται ένα πρόβλημα. Αν υπάρχει ένας μεσολαβητής που μπορεί να κάνει καλή δουλειά, αυτός είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

Το επίμαχο σχόλιο ειπώθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε η κ. Νούλαντ για το θέμα της Ουκρανίας και το ρόλο των Βρυξελλών. Η υπεύθυνη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ευρωπαϊκά ζητήματα φέρεται να είπε στον συνομιλητή της (πιθανότατα τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Κίεβο): «να πάει να *** η Ε.Ε.».Υπενθυμίζεται πως η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη χαρακτηρίσει «απολύτως απαράδεκτη» τη δήλωση Νούλαντ.

Άγνωστο παραμένει ακόμα το πώς μία τόσο ευαίσθητη ιδιωτική συνομιλία ενός κορυφαίου στελέχους της αμερικανικής διπλωματίας κατέληξε στο YouTube, με ολόκληρο το κείμενο του διαλόγου γραμμένο στα ρώσικα.

Τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και ο Λευκός Οίκος έχουν υπαινιχθεί ρωσική εμπλοκή στη διαρροή, κατηγορία που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr