Συνομιλία Πούτιν-Γιανούκοβιτς στο Σότσι εν μέσω «παγωμένης» βοήθειας

Συνομιλία Πούτιν-Γιανούκοβιτς στο Σότσι εν μέσω «παγωμένης» βοήθειαςΣύντομη συνομιλία με τον ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανούκοβιτς είχε το βράδυ της Παρασκευής στο Σότσι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ μαίνεται η κρίση στην Ουκρανία.

Οι δύο πλευρές απέφυγαν να διευκρινίσουν τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που έλαβε χώρα στο περιθώριο της Τελετής Έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Μόσχα έχει «παγώσει» το πρόγραμμα αγοράς ουκρανικών ομολόγων, αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο, εν αναμονή του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στο Κίεβο. Η ρωσική βοήθεια είναι κρίσιμης σημασίας για την Ουκρανία, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Η Ουκρανία αποτελεί χώρα-κλειδί στο σχέδιο του κ. Πούτιν για σύσταση μίας Ευρασιατικής Ένωσης, πολιτικοοικονομικού και στρατιωτικού χαρακτήρα, στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιανούκοβιτς στα τέλη Νοεμβρίου αρνήθηκε να υπογράψει συνθήκες συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσανατολίζοντας τη χώρα προς τη Ρωσία, προκαλώντας ωστόσο ένα σφοδρό κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που ακόμα ταλανίζουν τη χώρα.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr