Θύελλες και πλημμύρες δοκιμάζουν τη ΝΔ Βρετανία

Θύελλες και πλημμύρες δοκιμάζουν τη ΝΔ ΒρετανίαΣφοδρές θύελλες εξακολουθούν να πλήττουν τις νότιες και δυτικές ακτές της Βρετανίας, με τους μετεωρολόγους να μετρούν ανέμους ταχύτητας 130 χιλιομέτρων την ώρα στην Κορνουάλη, στο στενό του Μπρίστολ και στη δυτική Ουαλία.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει προειδοποιήσει για σημαντικό κίνδυνο νέων πλημμυρών στις κομητείες του Ντέβον και της Κορνουάλης. περιοχές που έχουν δεχθεί τη περισσότερη βροχόπτωση.

Κατολίσθηση που σημειώθηκε στο Σόμερσετ έχει προκαλέσει τη διακοπή όλων των σιδηροδρομικών συνδέσεων μεταξύ Λονδίνου και δυτικής Βρετανίας, ενώ πλημμυρισμένες είναι και άλλες σιδηροδρομικές γραμμές στη χώρα.

Στο χωριό Μούρλαντ του Σόμερσετ περίπου 80 σπίτια έχει χρειαστεί να εκκενωθούν λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων κατά περίπου ένα μέτρο. Πρόκειται για μία από τις τρεις περιοχές στις οποίες βρίσκεται σε ισχύ σοβαρή προειδοποίηση για πλημμύρα.

Υπερχείλιση υδάτων έχει καταγραφεί και σε όχθες του Τάμεση εκτός Λονδίνου, την ώρα που ακτοφυλακή έχει προβλέψει κύματα ύψους 14 μέτρων στα ανοιχτά των ακτών του Ντέβον, στη νότια Αγγλία.

Η δύσκολη κατάσταση στα νοτιοδυτικά έχει υποχρεώσει τις αρχές να ενισχύουν το επιτόπιο προσωπικό: ομάδες της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, πυροσβέστες στρατιώτες είναι σε ετοιμότητα να επέμβουν.

Οι πλημμύρες προκαλούν προβλήματα και στο εθνικό και τοπικό οδικό δίκτυο, ενώ υπό απειλή βρίσκονται και σταθμοί ηλεκτροδότησης.

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις και της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της βρετανικής κυβέρνησης, της γνωστής ως Cobra, υπό τον πρωθυπουργό Κάμερον.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι ισχυροί άνεμοι θα αρχίσουν να εξασθενούν μετά το πρωί της Κυριακής.

Συνολικά σε ισχύ είναι 180 προειδοποιήσεις και 300 συναγερμοί (λιγότερο σοβαρός κίνδυνος).

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr