Φραγμός στους μετανάστες από την Ε.Ε. στην Ελβετία;

Φραγμός στους μετανάστες από την Ε.Ε. στην Ελβετία;Πηγή: Deutsche Welle

Οι κάτοικοι της Ελβετίας αποφασίζουν σήμερα σε δημοψήφισμα για την επιστροφή στο παλαιό σύστημα εισόδου μεταναστών στη χώρα με βάση τις ποσοστώσεις. Στόχος της πρωτοβουλίας «σταματήστε τη μαζική μετανάστευση» του λαϊκιστικού κόμματος Λαϊκό Ελβετικό κόμμα είναι η μείωση του αριθμού των μεταναστών από τις χώρες της Ε.Ε. Κι αυτό παρά το ότι η Ελβετία, αν και δεν ανήκει στην Ε.Ε., έχει υπογράψει από το 1999 συμφωνία ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης ευρωπαίων πολιτών.

«Για όλα φταίνε οι μετανάστες»

Κάθε χρόνο στην Ελβετία των 8,1 εκ. κατοίκων έρχονται για να εργαστούν 80.000 άνθρωποι από χώρες – μέλη της Ένωσης. «Ξεκινήσαμε αυτήν την πρωτοβουλία υπό την έννοια, ότι το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις», υποστηρίζει ο Τόνι Μπρούνερ, πρόεδρος του Λαϊκού Ελβετικού Κόμματος.

«Έχουμε πολλούς μετανάστες. Με την πρωτοβουλία μας επιδιώκουμε να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες και πάλι πίσω στη χώρα, να μπορεί μόνη της να ρυθμίζει τη μεταναστευτική ροή, να την περιορίζει και να επιλέγει με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας». Χωρίς το τόσο μεγάλο ποσοστό ξένων που ανέρχεται στο 23% η κατάσταση θα ήταν καλύτερη στη χώρα, υποστηρίζει ο Κρίστοφ Μπλόχερ, ιδεολογικός καθοδηγητής και αντιπρόεδρος του κόμματος.

«Όλα τα προβλήματα που έχουμε οφείλονται σε αυτούς. Ελλείψεις σπιτιών και θέσεων εργασίας, προβλήματα στα σχολεία και στα νοσοκομεία, πιέσεις προς τα κάτω των μισθών. Το σύστημα έχει ξεφύγει από παντού».

Είναι ρατσιστές οι Ελβετοί;

Είναι όμως οι κάτοικοι της Ελβετίας, που προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες, ρατσιστές;

Μια χώρα, αγαπημένος τουριστικός προορισμός με εξασφαλισμένες τραπεζικές καταθέσεις, θέλει να διώξει του ξένους εργαζόμενους;

«Υπάρχουν πολλοί Ελβετοί που ρέπουν στο ρατσισμό», υποστηρίζει ο Αντρέας Γκρος, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. «Πολλοί από αυτούς ανησυχούν και όσο ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο, τόσο περισσότερο ανησυχούν». Ο Γκρος δεν κατανοεί τη γκρίνια και πιστεύει ότι το υψηλό βιοτικό επίπεδο οφείλεται και στους ξένους που δουλεύουν στη χώρα του. Κυρίως στον τομέα υγείας και νοσηλευτικής το 30% με 40% του προσωπικού είναι μετανάστες, πολλοί από αυτούς και από τη Γερμανία.

Στο σημερινό δημοψήφισμα δεν κρίνεται μόνο η συμφωνία ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης που έχει υπογράψει η Ελβετία με την Ε.Ε., αλλά και άλλες επτά συμφωνίες που αποτελούν όλες μαζί ένα πακέτο. Σε περίπτωση που οι Ελβετοί απορρίψουν τη μία, θα απορρίψουν και τις επτά, μεταξύ αυτών και εκείνη που προβλέπει ελεύθερη πρόσβαση της χώρας σε μια αγορά 500 εκ. καταναλωτών. Ένα προνόμιο που προφανώς δεν θα θέλει να χάσει, μια και ποσοστό 60% των εξαγωγών της Ελβετίας κατευθύνονται προς την Ε.Ε.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr