Πολιτικές παρεμβάσεις Ερντογάν στα τουρκικά ΜΜΕ αποκάλυψε το Halk

Πολιτικές παρεμβάσεις Ερντογάν στα τουρκικά ΜΜΕ αποκάλυψε το HalkΝέα τηλεφωνική συνομιλία, προϊόν υποκλοπής, στην οποία ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητεί από τον προϊστάμενο φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού να διακόψει τη ζωντανή μετάδοση ομιλίας του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί στην ΚΟ του τον περασμένο Ιούνιο, αποκαλύφθηκε χτες Σάββατο στην Τουρκία.

Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες τις οποίες αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο Halk TV. Στην πρώτη ο Ερντογάν συνομιλεί με τον Φατίχ Σαράτς, πρόεδρο του ομίλου ΜΜΕ Habertürk, ο οποίος ελέγχει την ομώνυμη εφημερίδα και το ομώνυμο κανάλι.

Σε αυστηρό ύφος, ζητεί να διακοπεί αμέσως η ομιλία του Μπαχτσελί η οποία εκείνη τη στιγμή μεταδιδόταν ζωντανά. Οι ομιλίες των αρχηγών των τριών μεγάλων κομμάτων στις κοινοβουλευτικές ομάδες μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση TRT και όλα τα ειδησεογραφικά κανάλια.

Ο Σαράτς δέχεται την παρατήρηση και τηλεφωνεί στον υπεύθυνο προγράμματος του καναλιού, ο οποίος διακόπτει τη μετάδοση. Στη συνέχεια ο Σαράτς συνομιλεί τηλεφωνικά με τον γιο του τούρκου πρωθυπουργού, Μπιλάλ Ερντογάν για να τον ενημερώσει ότι διεκόπη η μετάδοση.

Το κανάλι Halk TV μετέδωσε και τις τρεις συνομιλίες. Πριν από μερικές μέρες είχε αποκαλυφθεί άλλη συνομιλία του τούρκου πρωθυπουργού επίσης με τον Σαράτς, στην οποία ο κ. Ερντογάν ζητούσε να μην μεταδοθεί δήλωση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επίσης τον περασμένο Ιούνιο.

Από άλλες συνομιλίες των υπευθύνων του ομίλου Habertürk, που αποκαλύφθηκαν επίσης πριν από μερικές μέρες προέκυψε ότι ο Σαράτς και ο διευθυντής της ομώνυμης εφημερίδας Φατίχ Αλταϊλί, μετά από συνεννόηση με τον Ερντογάν, πρότειναν να αλλοιωθεί δημοσκόπηση με την αφαίρεση τριών μονάδων από το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και την πρόσθεσή τους στο ποσοστό του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2013.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr