Μπαγκλαντές: Στη φυλακή οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου όπου σκοτώθηκαν 112 εργάτες

Μπαγκλαντές: Στη φυλακή οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου όπου σκοτώθηκαν 112 εργάτεςΣτη φυλακή οδηγήθηκαν την Κυριακή στο Μπαγκλαντές οι δύο ιδιοκτήτες του εργοστασίου ενδυμάτων όπου το Νοέμβριο του 2012 112 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω πυρκαγιάς, σε ένα από τα χειρότερα εργατικά δυστυχήματα στην ιστορία της ασιατικής χώρας.

Οι δύο ιδιοκτήτες παραδόθηκαν αυτοβούλως το πρωί στις Αρχές και υπέβαλαν αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση, ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους.

Άγνωστο παραμένει γιατί αποφάσισαν να παραδοθούν, δεδομένου ότι τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους είχαν εκδοθεί από το Δεκέμβριο. Παρά ταύτα, η Αστυνομία δεν τους συνέλαβε, με το ζευγάρι, τον Ντελγουάρ Χοσαΐν και τη συζύγό του Μαχμουντά Ακτέρ, να συνεχίζει να εμφανίζεται δημοσίως στην πρωτεύουσα Ντάκα.

Το ζευγάρι και ακόμα 11 άνθρωποι κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για εμπρησμό και ανθρωποκτονία από αμέλεια, κατηγορίες που επισείουν έως και ισόβια κάθειρξη.

Οι ιδιοκτήτες εργοστασίων ενδυμάτων έχουν ιδιαίτερα μεγάλη πολιτική επιρροή στο Μπαγκλαντές, δεδομένου ότι οι εξαγωγές ρούχων αναλογούν στο 80% των εξαγωγών της φτωχής χώρας.

Οι εργάτες στις ενδυματοποιίες του Μπαγκλαντές αμείβονται με μηνιαίες αποδοχές της τάξης των 40 δολαρίων, γεγονός που ήλθε στην επιφάνεια και μετά την ακόμα μεγαλύτερη τραγωδία κατάρρευσης του Ράνα Πλάζα στις αρχές του 2013.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr