Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Κίεβο καθώς μαίνεται η κρίση

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Κίεβο καθώς μαίνεται η κρίσηΠερίπου 70.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην κεντρική Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου στην Ουκρανία, σε μία υπενθύμιση πως η πολιτική κρίση που ταλανίζει την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα συνεχίζεται.

Οι πρώτες ταραχές ξέσπασαν στα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς αποφάσισε να μην υπογράψει συνθήκη συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτιμώντας να συσφίξει τις εμπορικές και πολιτικές σχέσεις του Κιέβου με τη Ρωσία. Κλιμακώθηκαν ωστόσο γρήγορα σε ένα ευρύτερο αντικυβερνητικό κίνημα.

Από την πλευρά της, η Μόσχα επιχειρεί να δημιουργήσει έως το 2015 μία Ευρασιατική Ένωση, που θα έχει πολιτικοοικονομικό και στρατιωτικό χαρακτήρα, με βασικό κέντρο τη Ρωσία και μέλη διάφορα πρώην μέλη της πάλαι πότε Σοβιετικής Ένωσης. Η Ουκρανία θεωρείται χώρα-κλειδί για την επιτυχία του εν λόγω γεωπολιτικού εγχειρήματος.

Στον απόηχο της απόφασης Γιανούκοβιτς, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πρόγραμμα επενδύσεων 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ουκρανικά ομόλογα για τη στήριξη της καταρρέουσας ουκρανική οικονομίας.

Ωστόσο, το πρόγραμμα έχει πλέον «παγώσει», αφότου ο κ. Γιανούκοβιτς, υπό την πίεση των κλιμακούμενων διαδηλώσεων, υποχρεώθηκε να δεχθεί την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησής του. Η Μόσχα έχει διαμηνύσει πως περιμένει να δει τη στελέχωση του νέου υπουργικού συμβουλίου ώστε να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

Πέραν της αντικατάστασης της κυβέρνησης, ο ουκρανός πρόεδρος έχει προβεί και σε άλλες παραχωρήσεις προς τους αντικυβερνητικούς, ωστόσο χιλιάδες διαδηλωτές επιμένουν να ζητούν την παραίτησή του.

Ο κ. Γιανούκοβιτς συναντήθηκε για λίγη ώρα με τον κ. Πούτιν την Παρασκευή, στο περιθώριο της τελετής έναρξης των Αγώνων του Σότσι. Δεν είναι γνωστό τι συζητήθηκε κατά τη συνάντηση.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr