«Ασχημο νέο» χαρακτήρισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών το «ναι» των ελβετών

«Ασχημο νέο» χαρακτήρισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών το «ναι» των ελβετών Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Ελβετία μετά το "ανησυχητικό" αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό.

"Είναι ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα γιατί σημαίνει ότι η Ελβετία θέλει να κλειστεί στον εαυτό της. Θα αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με την Ελβετία", είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Φαμπιούς αναφερόμενος στην Ευρώπη.

Οι ελβετοί ψηφοφόροι ψήφισαν χθες με οριακή διαφορά υπέρ της επιβολής ορίου στον ετήσιο αριθμό μεταναστών στην Ελβετία.

Το ελβετικό δημοψήφισμα για φρένο στη μετανάστευση, που αφορά ουσιαστικά τους υπηκόους των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών, βάζει σε τροχιά σύγκρουσης τη χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και απειλεί -με ενδεχομένως βαριές συνέπειες- το σύνολο της συνεργασίας με τους «28».

Η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη μετά το κλείσιμο της κάλπης απείλησε ότι πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες του αποτελέσματος «στο σύνολο των σχέσεών» της με τη Βέρνη. "Κατά τη γνώμη μου είναι άσχημα νέα τόσο για την Ευρώπη όσο και για τους Ελβετούς επειδή η Ελβετία θα τιμωρηθεί (οικονομικά) αν αποσυρθεί", σχολίασε ο Φαμπιούς.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr