Εκκένωση κατοικιών στη Βρετανία υπό το φόβο νέων πλημμυρών

Εκκένωση κατοικιών στη Βρετανία υπό το φόβο νέων πλημμυρών Χιλιάδες κάτοικοι στην Κοιλάδα του Τάμεση έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τις οικίες τους, καθώς η στάθμη του νερού του ποταμού έχει ανέβει στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας, ως αποτέλεσμα της πυκνής βροχόπτωσης των τελευταίων εβδομάδων.

Στρατιώτεςέχουν σπεύσει στις περιοχές που απειλούνται στις κομητείες του Μπάρκσιρ και του Σάρεϊ, δυτικά του Λονδίνου, για να βοηθήσουν τους κατοίκους να στήσουν πρόχειρα φράγματα με αμμόσακους. Εκτιμάται ότι 2.500 κατοικίες απειλούνται.

Τη νύχτα της Κυριακής η Υπηρεσία Περιβάλλοντος εξέδωσε 14 σοβαρούς συναγερμούς για πλημμύρες, προειδοποιώντας ακόμα και για τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Τοπικός δημοτικός σύμβουλος κάλεσε τις αρχές να επικεντρωθούν στις περιοχές στις όχθες του Τάμεση που κινδυνεύουν, ενώ κάτοικοι μιλούν για ελλείψεις σε προστατευτικά υλικά και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό.

Ο αναπληρωτήςπρωθυπουργός Νικ Κλεγκ επισκέφθηκε το πρωί πλημμυρισμένες περιοχές γύρω από τον εθνικό δρυμό του Σόμερσετ Λέβελς στη νοτιοαναλοτική Αγγλία, μία από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές. Οι πλημμύρες στην περιοχή φέρονται να έχουν προκαλέσει ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση, με αλληλοκατηγορίες μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος Όουεν Πάτερσον και του υπουργού Τοπικών Κοινοτήτων Έρικ Πικλς.

Κάτοικοι περιοχών στα νοτιοανατολικά της χώρας έχουν προειδοποιηθεί να περιμένουν νέες επικίνδυνες για τη ζωή τους πλημμύρες. Η Δευτέρα αναμένεται να είναι η μέρα με τη λιγότερη βροχή εδώ και εβδομάδες, ωστόσο το νερό που έχει απορροφηθεί από το έδαφος θα συνεχίσει να ανεβάζει τη στάθμη των υδάτων των ποταμών.

Ένα επτάχρονο αγόρι βρέθηκε νεκρό στο Τσέρτσι του Σάρεϊ ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής. Πιστεύεται ότι δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα από ηλεκτρική αντλία που χρησιμοποιήθηκε για να τραβήξει το νερό από το πλημμυρισμένο σπίτι της οικογένειάς του.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο, κυρίως στη δυτική Βρετανία.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr