Κριμαία: Η τοπική Βουλή κήρυξε ένωση – μερική κινητοποίηση του στρατού από το Κίεβο

Κριμαία: Η τοπική Βουλή κήρυξε ένωση – μερική κινητοποίηση του στρατού από το ΚίεβοΤο κοινοβούλιο της Κριμαίας κήρυξε σήμερα Δευτέρα επισήμως την ανεξαρτησία της χερσονήσου της ανατολικής Ουκρανίας ζητώντας ένωσή της με τη Ρωσία, μετά το δημοψήφισμα με το οποίο το 96,77% των πολιτών ψήφισαν την προσχώρησή τους στη Ρωσία.

Και οι 85 βουλευτές ενέκριναν ομόφωνα τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες ήταν αναμενόμενες μετά τη μεγάλη νίκη των υποστηρικτών της ένωσης με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες. Το κοινοβούλιο κήρυξε την εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της Κριμαίας.

Ομάδα βουλευτών της Κριμαίας θα ταξιδέψει εντός της ημέρας στη Μόσχα για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την προσχώρησή της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Από την πλευρά του, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έδωσε εντολή για μερική κινητοποίηση του ουκρανικού στρατού.

«Υπέγραψα διάταγμα μερικής κινητοποίησης» δήλωσε στη βουλή της Ουκρανίας, η οποία και αναμένεται να το εγκρίνει.

"Eπιστρέφουμε στην πατρίδα. Η Κριμαία πηγαίνει στη Ρωσία" δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Αξιόνοφ.Μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαϊκή χερσόνησο, ο ηγέτης του κόμματος Δίκαιη Ρωσία, και πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, (Άνω Βουλή) Σεργκέι Μιρόνοφ, που θεωρείται σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι η Δούμα, η Κάτω Βουλή της Ρωσίας, θα ψηφίσει γρήγορα όλους τους νόμους σχετικά με την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία. 

"Θα εγκρίνουμε όλους τους νόμους το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο Μιρόνοφ σε ρωσικά ΜΜΕ. "Όλα θα συμβούν με ακρίβεια και ταχύτητα. Να μην αμφιβάλουν οι αδελφοί μας της Κριμαίας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μιρόνοφ. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με κυρώσεις στο παράνομο "αποκαλούμενο δημοψήφισμα" στην Κριμαία, δήλωσε η Κάθριν Άστον, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας,Με κυρώσεις απείλησε εκ νέου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάματο ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, για την διπλωματική επίλυση της κρίση ο ρωσικός στρατός θα πρέπει προηγουμένως να σταματήσει την «εισβολή» του στην Ουκρανία.

Σύννομο και συμβατό με το διεθνές δίκαιο χαρακτήρισε το δημοψήφισμα στην Κριμαία ο ρώσος πρόεδρος απαντώντας στον Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωσηκαταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το "παράνομο και αθέμιτο", αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί τη Δευτέρα.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr