Διεθνή απομόνωση της Ρωσίας ζητά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Διεθνή απομόνωση της Ρωσίας ζητά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό ΚόμμαΤην επιβολή αυστηρών κυρώσεων και τον αποκλεισμό της Ρωσίας από διεθνή όργανα όπως ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητά με ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Παράλληλα, οι Φιλελεύθεροι χαρακτηρίζουν «μοιραία» την απόφαση του Putin στο ζήτημα της Κριμαίας.

Σε χθεσινή του (16 Μαρτίου) ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στην Κριμαία ως «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», όπου οι πολίτες της Κριμαίας, υπό τις ρωσικές ξιφολόγχες, στην πραγματικότητα είχαν «μόνο μία επιλογή».

«Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε από μια παράνομη εξουσία κατά παράβαση του συντάγματος της Ουκρανίας και της Κριμαίας και ως εκ τούτου δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματά του. Η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας, η οποία είναι ένα κυρίαρχο κράτος με νόμιμη κυβέρνηση. Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε τυχόν αλλαγές στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας», επεσήμανε ο Joseph Daul.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία θα πρέπει να απομονωθεί διεθνώς και να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις.

«Πρέπει να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις. Εκ μέρους της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ καλώ τα διεθνή θεσμικά όργανα να αναστείλουν τη συμμετοχή της Ρωσίας στους G8, στον ΟΑΣΑ, και θα ζητήσω από τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης να κάνουν το ίδιο επικαλούμενοι το Άρθρο 18. Χαιρετίζω επίσης την αναβολή της ένταξης της Ρωσίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.)», υπογράμμισε.

Φιλελεύθεροι: «Μοιραία» η απόφαση Putin

Ο αρχηγός της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν, Guy Verhofstadt, τόνισε ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά «φάρσα».

«Η ρωσική κατοχή της Κριμαίας μπορεί να πραγματοποιήθηκε, αλλά δεν θα πρέπει να αναγνωριστεί. Η επιλογή του Putin να ωθήσει τη χώρα του σε μια αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση είναι λυπηρή και είναι πιθανό, μακροπρόθεσμα, να αποδειχθεί μοιραία για την προεδρία του», επεσήμανε ο Βέλγος ευρωβουλευτής.

Ο Verhofstadt συμπλήρωσε ότι οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα πρέπει να μην περιοριστούν στις απειλές αλλά να προβούν σε πραγματικές κυρώσεις όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευσης χορήγησης βίζας σε όσους εμπλέκονται άμεσα με την κατοχή στην Κριμαία.
«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξεκάθαρα στον Putin. Η Κριμαία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας. Τα έγκυρα και νόμιμα δημοψηφίσματα δεν πραγματοποιούνται υπό την απειλή των όπλων», είπε ο Guy Verhofstadt.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr