Ματαίωση της επίσκεψης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας στη Μόσχα

Ματαίωση της επίσκεψης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας στη ΜόσχαΜαταιώθηκε η συνάντηση που επρόκειτο να έχουν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόιγκου με τους γάλλους ομόλογους τους Λοράν Φαμπιούς και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αρνήθηκε να εξηγήσει τους λόγους της ματαίωσης.

Η επίσκεψητων δύο γάλλων υπουργών είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα από το Κρεμλίνο, ωστόσο η γαλλική προεδρία είχε επισημάνει ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης εξαρτάται "από την πρόοδο στο θέμα της Ουκρανίας".

Έπειτα από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, το οποίο δεν αναγνωρίσθηκε από τις δυτικές χώρες, και τη συντριπτική επικράτηση των υποστηρικτών της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες την επιβολή κυρώσεων εναντίον συγκεκριμένων ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων.

Ο Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων Mistral στη Ρωσία, εάν "ο Πούτιν συνεχίσει αυτό που κάνει στην Ουκρανία".

Πάντως, ο πρόεδροςτης Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της Απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στις 6 Ιουνίου στη Νορμανδία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

"Ο πρόεδρος Πούτιν είναι προσκεκλημένος για ιστορικούς λόγους...προς το παρόν, παραμένει προσκεκλημένος", δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στο τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1.

Το σχέδιο συνθήκης που εντάσσει την Κριμαία στη ρωσική επικράτεια ενέκρινε πάντως ο πρόεδρος της Ρωσίας όπως ανακοίνωσε η Μόσχα. Όπως διευκρίνισε το Κρεμλίνο, ο ρώσος πρόεδρος θα υπογράψει τη συνθήκη με τον ηγέτη της Κριμαίας.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr