ΟΑΣΕ: Ενάντια στο διεθνές δίκαιο η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία

ΟΑΣΕ: Ενάντια στο διεθνές δίκαιο η προσάρτηση της Κριμαίας στη ΡωσίαΗ προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι «ενάντια στο διεθνές δίκαιο», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ( ΟΑΣΕ ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

«Ο ελβετός υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΟΑΣΕ, θεωρεί ότι τα τελευταία μέτρα που πάρθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας συνιστούν παραβίαση των θεμελιωδών δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ και δεν είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη.

Η ανακοίνωση του κ. Μπουρκχάλτερ τονίζει επίσης ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν θα πρέπει να σημάνουν το τέλος της διπλωματίας , προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση». «Ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος και αποφασιστικές προσπάθειες για την οικοδόμηση γεφυρών είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Τρίτη μια ιστορική συνθήκη που συνδέει την Κριμαία στη Ρωσία, με άμεση ισχύ , αγνοώντας τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Μόσχας. Εν τω μεταξύ οι εκπρόσωποι των 57 κρατών μελών του ΟΑΣΕ δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει να στείλουν αποστολή του οργανισμού στην Ουκρανία.

Rosneft: Η επέκταση των κυρώσεων κατά της Μόσχας θα επιδεινώσει την κατάσταση

Την εκτίμηση ότι η επέκταση των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας απλά θα επιδεινώσει την κατάσταση διατύπωσε από το Τόκιο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rosneft, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία.

«Η ιδέα της επέκτασης των κυρώσεων είναι κάτι που το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει την αντιπαράθεση», ανέφερε ο Ίγκορ Σετσίν, επί χρόνια σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Πούτιν.

«Δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος και είναι αντιπαραγωγικό», σχολίασε στη διάρκεια συνάντησης επενδυτικού φόρουμ μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr