Προειδοποιεί το Κίεβο στη Μόσχα να μην εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία

Προειδοποιεί το Κίεβο στη Μόσχα να μην εισβάλει στην ανατολική ΟυκρανίαΕπίσημη προειδοποίηση στη Ρωσία απηύθυνε ο μεταβατικός Ουκρανός πρωθυπουργός  Αρσένι Γιατσενιούκ, λέγοντας ότι το Κίεβο θα απαντήσει "στρατιωτικά" σε οποιαδήποτε απόπειρα της Μόσχας να προσαρτήσει τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

«Θέλω να προειδοποιήσω επίσημα τη Ρωσία: θα απαντήσουμε σθεναρά, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων, σε οποιαδήποτε απόπειρα (της Ρωσίας) να κυριεύσει την Ουκρανία, να περάσουν τα ρωσικά στρατεύματα τα σύνορα ή να προσαρτηθούν ανατολικές ή άλλες επαρχίες», υπογράμμισε ο Γιατσενιούκ στον ιστότοπο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία ξεπερνά το πλαίσιο των ρωσοουκρανικών σχέσεων και κάλεσε τους Δυτικούς να «απαντήσουν με επαρκή τρόπο».
«Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και υπονόμευσε το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Η Ρωσία πραγματοποίησε μια ένοπλη λεηλασία μιας ανεξάρτητης γειτονικής χώρας. Η Δύση πρέπει να δώσει μια επαρκή απάντηση», σημείωσε ο Γιατσενιούκ.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι υπάρχει ένα τίμημα για τη σταθερότητα στον κόσμο. Υπάρχουν δύο τρόποι: είτε θύματα, είτε τα ευρώ και τα δολάρια», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, αναφερόμενος προφανώς στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

«Είναι καλύτερο να θυσιαστούν τα ευρώ και τα δολάρια παρά να θρηνήσουμε χιλιάδες νεκρούς σε έναν αιματηρό πόλεμο», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε: «Ελπίζω οι ευρωπαίοι εταίροι μας να το καταλάβουν. Μετά θα είναι πολύ αργά για να χρησιμοποιήσουν άλλου είδους κυρώσεις».

Εν τω μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην ανατολική, ρωσόφωνη Ουκρανία.

 Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Χέιγκελ συνομίλησε τηλεφωνικά για μία ώρα με τον Σόιγκου, στη διάρκεια της οποίας του είπε «ξεκάθαρα και αυστηρά» ότι οι ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν την Κριμαία θα είναι υπεύθυνες για οποιοδήποτε συμβάν στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Σόιγκου σημείωσε ότι: «Τα (ρωσικά) στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων (με την Ουκρανία) έχουν αναπτυχθεί εκεί για στρατιωτικά γυμνάσια και δεν έχουν καμία πρόθεση να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην Ουκρανία». Εξάλλου ο ρώσος υπουργός δεσμεύθηκε ότι οι στρατιώτες δεν θα προχωρήσουν «σε καμία επιθετική ενέργεια». 

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr