Κένυα: Νόμιμη η πολυγαμία, είτε οι γυναίκες συναινούν είτε όχι

Κένυα: Νόμιμη η πολυγαμία, είτε οι γυναίκες συναινούν είτε όχιΝόμο ο οποίος επιτρέπει στους άνδρες να παντρεύονται όσες γυναίκες επιθυμούν, χωρίς να έχει τον παραμικρό λόγο η «πρώτη» σύζυγός τους, ψήφισε η Βουλή της Κένυα, με τις γυναίκες βουλευτές να αποχωρούν οργισμένες από την αίθουσα του κοινοβουλίου, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο υιοθετήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, εντάσσει στο κενυατικό δίκαιο τους εθιμικούς νόμους. Αρχικά το νομοσχέδιο έδινε τη δυνατότητα στις συζύγους να αντιτάσσονται σε ενδεχόμενη απόφαση του συζύγου τους να παντρευτεί πολλές γυναίκες.

Ωστόσο, ενώνοντας διακομματικά τις δυνάμεις τους, οι άνδρες βουλευτές προχώρησαν τελικά περισσότερο, απαλείφοντας τη διάταξη αυτή που έδινε δικαίωμα λόγου στις γυναίκες.

«Όταν παντρεύεστε μια Αφρικανίδα, πρέπει να ξέρει πως μια δεύτερη θα ακολουθήσει, μετά η τρίτη [...] έτσι είναι η Αφρική», εξήγησε ενώπιον του σώματος ένας από τους άνδρες βουλευτές, ο Τζούνετ Μοχάμεντ, σύμφωνα με το ραδιοσταθμό Capital FM.

«Κάθε φορά που ένας άνδρας γυρίζει στο σπίτι με μια γυναίκα, αυτή θεωρείται η δεύτερη ή η τρίτη σύζυγος», επαύξησε ο Σάμιουελ Σεπκόνγκα, πρόεδρος της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Nation.

«Σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο, δεν είστε υποχρεωμένος να πείτε στη σύζυγό σας πότε επιστρέφετε στο σπίτι με μια δεύτερη ή μια τρίτη γυναίκα. Κάθε γυναίκα που φέρνετε στο σπίτι είναι γυναίκα σας».

Όπως και σε πολλές άλλες αφρικανικές χώρες, η πολυγαμία αποτελεί κοινή πρακτική στην Κένυα.

Την οργή των γυναικών βουλευτών προκάλεσε χθες κυρίως η απάλειψη της διάταξης που επιβάλλει τη συγκατάθεση της πρώτη συζύγου.

«Αν είστε πράγματι εσείς ο άνδρας στο σπίτι και επιλέγετε να φέρετε σ' αυτό κάποιο άλλο ή δύο ή και τρία άλλα πρόσωπα, πιστεύω πως οφείλετε να έχετε το θάρρος να παραδεχθείτε πως η γυναίκα σας και η οικογένειά σας έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν», δήλωσε ενώπιον του σώματος η βουλευτής, η Σόιπαν Τούγια, την οποία επίσης επικαλείται ο Capital FM.

Το νομοσχέδιο πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Κένυας για να τεθεί σε ισχύ.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr