Κρίσιμες δημοτικές εκλογές δοκιμάζουν Ολάντ και ακροδεξιά στη Γαλλία

Κρίσιμες δημοτικές εκλογές δοκιμάζουν Ολάντ και ακροδεξιά στη ΓαλλίαΤην πρώτη τους εκλογική δοκιμασία μετά την επικράτησή τους στις προεδρικές εκλογές του 2012 αντιμετωπίζουν την Κυριακή ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς περίπου 45 εκατομμύρια Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τους υποψήφιους της ευρωσκεπτικιστικής άκρας δεξιάς να ελπίζουν σε μεγάλα κέρδη.

Κάλπες έχουν στηθεί σε 36.000 χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Οι εκλογές δεν αποκλείεται να αποτελέσουν «βατήρα» για ενίσχυση του προφίλ του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, τη στιγμή που τα σκάνδαλα γύρω από τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ενδέχεται να πλήξουν την κεντροδεξιά, ενώ παράλληλα η δημοτικότητα του προέδρου Ολάντ βρίσκεται σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα.

Το Εθνικό Μέτωπο έχει υποψήφιους σε 596 πόλεις, ελπίζοντας στην εκλογή περίπου 1.000 τοπικών αξιωματούχων.

Κρίσιμη παράμετρος ωστόσο αναμένεται να είναι και η αποχή, η οποία, σύμφωνα με αρκετές σφυγμομετρήσεις, αναμένεται να ανέλθει σε ιστορικό υψηλό.

Πάντως οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους θα επιλέξουν δήμαρχο με βάση τα τοπικά ζητήματα: φόροι, ασφάλεια, συντήρηση και καθαρισμός των δρόμων, καθαριότητα, απασχόληση.

Ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι και η μάχη για το Δήμο του Παρισιού, όπου αναμετρόνται δύο γυναίκες, η πρώην υπουργός του UMP Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ και η σοσιαλίστρια νυν αντιδήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr