Δημοσιογραφικό «μαύρο» στο Ιράκ ως διαμαρτυρία για φόνο δημοσιογράφου

Δημοσιογραφικό «μαύρο» στο Ιράκ ως διαμαρτυρία για φόνο δημοσιογράφουΔεκάδες ιρακινές εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν σήμερα Κυριακή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φόνο ενός εξέχοντος δημοσιογράφου του ραδιοφώνου από ένα προεδρικό φρουρό το Σάββατο.

Οι εφημερίδες αποφάσισαν να αναστείλουν για μια ημέρα την κυκλοφορία τους, απαντώντας σε σχετική έκκληση του Συνδικάτου Ιρακινών Δημοσιογράφων, το οποίο καταδίκασε ως «έγκλημα μίσους» το φόνο του Μοχάμεντ Μπεντάουι.

Ο Μπεντάουι, διευθυντής του γραφείου του ραδιοσταθμού Free Iraq Radio στη Βαγδάτη και πανεπιστημιακός μελετητής των μέσων ενημέρωσης, πυροβολήθηκε στην πρωτεύουσα έπειτα από λογομαχία σε φυλάκιο ελέγχου κοντά στην προεδρική κατοικία, ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Το γραφείο του προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος νοσηλεύεται από το Δεκέμβριο του 2012 στη Γερμανία για εγκεφαλικό, χαρακτήρισε το επεισόδιο «εγκληματική πράξη». Ο πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι μετέβη χθες στον τόπο του εγκλήματος και διέταξε τη σύλληψη του υπόπτου.

Η δημόσια τηλεόραση έδειξε το φρουρό να κρατείται από την Αστυνομία.

Πολλοί οργισμένοι άνθρωποι οργάνωσαν σήμερα μια ψεύτικη κηδεία για τον Μπεντάουι στο κέντρο της Βαγδάτης και ζήτησαν να τερματισθεί η «τρομοκρατία», όπως τη χαρακτήρισαν, που ασκούν στην πρωτεύουσα οι προεδρικοί φρουροί.

Η επιδείνωση της ασφάλειας και η αύξηση των επιθέσεων τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ έχουν εντείνει τους φόβους για μια επιστροφή στη βία που το 2006 και το 2007 είχε σπρώξει τη χώρα στο κατώφλι του εμφυλίου.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ, 8.868 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια κατά το 2013, απολογισμός που είναι ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε ετών στο Ιράκ.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr