Η Βόρεια Κορέα διαμαρτύρεται στον ΗΠΑ για τα αμερικανικά γυμνάσια

Διαμαρτυρία στα Ηνωμένα Έθνη για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγουν Ηνωμένες πολιτείες και Νότια Κορέα πραγματοποίησε στα Ηνωμένα Έθνη η Βόρεια Κορέα, κάνοντας λόγο για «τη χειρότερη κατάσταση από ποτέ.

Με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ Τζα Σονγκ Ναμ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «πραγματοποιούν ανεξέλεγκτα ασκήσεις πολέμου έχοντας αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο εντός και γύρω της κορεατικής χερσονήσου».

Τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα και σκάφη συνοδείας που συγκροτούν τις δυνάμεις κρούσης των ΗΠΑ στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό συμμετείχαν σε κοινή άσκηση ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου.

Ήταν η πρώτη φορά που τρία αεροπλανοφόρα πραγματοποίησαν μαζί άσκηση από το 2007 και μία σπάνια επίδειξη δύναμης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ασία.

Η Νότια Κορέα έχει τονίσει ότι τα κοινά γυμνάσια, που αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο Τρίτη, αποτελούν απάντηση στις πυρηνικές και πυραυλικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και επίδειξη ότι αυτές μπορεί να απωθηθούν με «υπεροπλία δυνάμεων».

Εντούτοις, ο κ. Τζα δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ευθύνεται για την κλιμάκωση των εντάσεων και κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι αγνοεί «τις ασκήσεις πυρηνικού πολέμου των ΗΠΑ που αποφασιστικά οδηγούν να προκαλέσουν μια «τραγική καταστροφή στην ανθρωπότητα».

Ο Βορειοκορεάτης πρεσβευτής στον ΟΗΕ ζήτησε από τον Γκουτέρες να θέσει υπόψη του 15μελους ΣΑ, με βάση το άρθρο 99 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, «τον κίνδυνο που θέτουν οι αμερικανικές ασκήσεις πυρηνικού πολέμου, που εγείρουν ξεκάθαρες απειλές στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr