Ούγγρος ευρωβουλευτής κατηγορείται για κατασκοπία υπέρ της Ρωσίας

Κατηγορίες ότι κατασκόπευε ευρωπαϊκούς θεσμούς για λογαριασμό της Ρωσίας απαγγέλθηκαν από την ουγγρική Δικαιοσύνη σε βάρος του ούγγρου ευρωβουλευτή Μπέλα Κόβακς, ο οποίος ανήκει στο ακροδεξιό κόμμα Jobbik.

Η έρευνα σε βάρος του κ. Κόβακς χρονολογείται τουλάχιστον από την άνοιξη του 2014, όταν οι ουγγρικές Αρχές ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να άρει την ασυλία του για αδιευκρίνιστους λόγους. Η άρση ασυλίας εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2015.

Ο κ. Κόβακς, που υπηρετεί στην Ευρωβουλή από το 2010, προκάλεσε τις υποψίες των ουγγρικών μυστικών υπηρεσιών λόγω τακτικών επικοινωνιών που είχε με ρώσους διπλωμάτες. Έχει ζήσει περισσότερα από δέκα χρόνια στη Ρωσία, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Εάν κριθεί ένοχος, ο κ. Κόβακς αντιμετωπίζει ποινές ποινή φυλάκισης δύο και οκτώ ετών, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Έως τώρα δεν έχει οριστεί δικάσιμος.

Οι κατηγορίες αφορούν επίσης απάτη ύψους 21.079 ευρώ για ψευδή δήλωση απασχόλησης ασκούμενων στο Ευρωκοινοβούλιο το 2012 και το 2013.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο κ. Κόβακς χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του «φαντασία», προσθέτοντας ότι προσβλέπει στη δίκη του ώστε να καθαρίσει το όνομά του.

Προσέθεσε ότι θα παραιτηθεί από το Jobbik το ταχύτερο δυνατό ώστε να προστατεύσει το κόμμα, αλλά διευκρίνισε ότι θα διατηρήσει την έδρα του στην Ευρωβουλή έως τη λήξη της θητείας του, το 2019.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr