Τραμπ καλεί Σαουδική Αραβία να επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη

Ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε χθες τη Σαουδική Αραβία να επιτρέψει «αμέσως» τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

Ο πληθυσμός της Υεμένης βιώνει μια πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπενθύμισε πως στη σύρραξη αυτή υποστηρίζει το Ριάντ έναντι της ιρανικής «επιθετικότητας».

Στη σύντομη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έφθασε στο σημείο να ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία, στενό σύμμαχο της χώρας του, να αναστείλει τους βομβαρδισμούς στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

«Ζήτησα από αξιωματούχους της κυβέρνησής μου να καλέσουντους ηγέτες του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για να ζητήσουν να επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση τροφίμων, καυσίμων, νερού και φαρμάκων ώστε να φθάσουν στον υεμενίτικο λαό που τα χρειάζεται απελπιστικά», ανέφερε ο Τραμπ, προσθέτοντας «αυτό πρέπει να γίνει αμέσως για ανθρωπιστικούς λόγους».

Ο Λευκός Οίκος εξήρε στα τέλη Νοεμβρίου τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η συμμαχία υπό την ηγεσία των Σαουδαράβων για να διευκολυνθεί η διανομή βοήθειας στην Υεμένη, όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε αυτή την εβδομάδα ότι «η ανθρωπιστική κατάσταση» παραμένει «καταστροφική» στην χώρα.

Θέατρο «εγκλημάτων πολέμου» που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άρχισε να ερευνά στα τέλη Νοεμβρίου, η Υεμένη βιώνει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», κατά τον ΟΗΕ. Δεκαεπτά εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια σε τρόφιμα και από αυτούς, επτά εκατομμύρια βρίσκονται στα πρόθυρα λιμοκτονίας, ενώ οι εχθροπραξίες στη χώρα κλιμακώνονται.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr