ΗΠΑ: Σε ανησυχία χιλιάδες ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι λόγω του λουκέτου

Σε ανησυχία για τη δουλειά τους και τους μισθούς τους βρίσκονται χιλιάδες ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι, καθώς οι ηγέτες της Γερουσίας των Η.Π.Α. απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για να τερματίσουν τη διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πριν ξεκινήσει η εβδομάδα και η πρώτη εργάσιμη ημέρα.

Η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών έληξε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και δεν ανανεώθηκε λόγω διαφωνίας μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και των Δημοκρατικών για τη μετανάστευση.

Η Γερουσία προσπάθησε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να καταλήξει σε μια συμφωνία πριν ξεκινήσει η εβδομάδα όμως οι δύο πλευρές δεν θέλησαν να συμβιβαστούν. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά με στόχο την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής διοίκησης και να διασφαλίσουμε ότι θα φροντίσουμε τους σπουδαίους στρατιωτικούς μας και τις οικογένειές τους, τα ευάλωτα παιδιά και τους Αμερικανοί πολίτες» επισήμανε χθες ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του.

Η νέα ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία μετατέθηκε για το απόγευμα της Δευτέρας. Θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους.

Το τελευταίο κλείσιμο της κυβέρνησης ήταν το 2013 και διήρκεσε 16 ημέρες.Το πόσο διάστημα θα διαρκέσει αυτή η παύση δεν μπορεί να προβλεφθεί. Το κόστος της απώλειας παραγωγικότητας της χώρας ανήλθε στα 2 δισ. δολάρια και οδήγησε σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. 

Εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που θεωρούνται «μη απαραίτητο προσωπικό» τίθενται από σήμερα σε αναγκαστική αργία. Οι δραστηριότητες πολλών υπηρεσιών θα περιοριστούν.

«Είναι η πρώτη επέτειος της προεδρίας μου και οι Δημοκρατικοί θέλησαν να μου κάνουν ένα ωραίο δώρο», έγραψε ειρωνικά ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Οι Δημοκρατικοί ευθύνονται για τη μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών επειδή νοιάζονται περισσότερο για τους παράνομους μετανάστες παρά για τον στρατό ή την ασφάλεια των συνόρων» τόνισε επίσης.

Πηγή ροής νέων ΣΚΑΪ - www.skai.gr