«Brain drain» και για τους εργαζομένους στον τουρισμό και την εστίαση, που αναζητούν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, τόσο σε χώρες της Ευρώπης όσο όμως και εκτός.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μιλώντας στο Creta24, ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και Πρόεδρος του Συλλόγου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μαγείρων και ζαχαροπλαστών που φεύγουν από την Κρήτη, αναζητώντας και βρίσκοντας δουλειά στην Γαλλία, την Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία, ακόμα όμως και εκτός Ευρώπης, όπως στις Σεϋχέλλες, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Κατάρ και την Τασμανία.
Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, όμως και φέτος, σύμφωνα με τον κ. Μωυσάκη, καταγράφονται ελλείψεις προσωπικού σε εστίαση και ξενοδοχεία.
«Δυστυχώς τα προβλήματα για τους εργαζομένους συνεχίζονται, όπως οι ελλείψεις, υπεργασία, μισθολογικό και οι συνθήκες εργασίας δείχνουν ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη σεζόν για τους εργαζομένους και στην εστίαση και στα ξενοδοχεία».

Όπως επισημαίνει ο κ. Μωυσάκης, οι ελλείψεις προσωπικού, έχουν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στις κουζίνες στον κλάδο της εστίασης και των ξενοδοχείων, να αναγκάζονται να δουλέψουν περισσότερες ώρες αλλά και ορισμένοι να δουλεύουν σε παραπάνω από μια επιχειρήσεις.
«Οι ελλείψεις στο προσωπικό κουζίνας έχει φέρει προβλήματα στη λειτουργεία της με αποτέλεσμα να μη μπορεί να βγει η παραγωγή, οπότε οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν περισσότερες ώρες, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις και βεβαίως υπάρχουν συνάδελφοι που δουλεύουν σε δύο επιχειρήσεις εξαιτίας αυτής της έλλειψης αλλά και για να πάρουν περισσότερα χρήματα».
Μεταξύ άλλων, στις προτάσεις που έχουν καταθέσει προς τα αρμόδια υπουργεία εκπρόσωποι των μαγείρων και ζαχαροπλαστών, είναι στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για περαιτέρω ελέγχους, επέκταση του ταμείου ανεργίας, επαναφορά βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων στο χώρο της κουζίνας και επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία.
Το άρθρο “Αφήνουν την Κρήτη για τις… Σεϋχέλλες και τις ΗΠΑ μάγειρες και ζαχαροπλάστες“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.