Η Αυστραλία έστειλε μέλη των ενόπλων δυνάμεων και υγειονομικό προσωπικό, που συνήθως αναπτύσσεται σε περιοχές καταστροφών, σε οίκους ευγηρίας στη Μελβούρνη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη εστία κορωνοϊού στη χώρα.
Εξάλλου ανώτερος σύμβουλος του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον αναγκάστηκε να μπει σε καραντίνα καθώς βρέθηκε σε άλλη εστία της επιδημίας, αν και ο ίδιος ο Μόρισον έχει λάβει την άδεια των γιατρών να συνεχίσει να εργάζεται.
Η πολιτεία Κουίνσλαντ απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε όσους έρχονται από το Σίδνεϊ και έθεσε σε lockdown τα νότια προάστια της πρωτεύουσάς της Μπρίσμπεϊν, αφού δύο γυναίκες βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό έπειτα από ταξίδι τους στη Μελβούρνη χωρίς να μείνουν σε καραντίνα.
Η Αυστραλία, που σε γενικές γραμμές έχει αναφέρει λιγότερα κρούσματα της covid-19 σε σχέση με άλλες χώρες, έχει καταγράψει μέχρι σήμερα σχεδόν 15.600 μολύνσεις και 176 θανάτους.
Όμως η άνοδος των κρουσμάτων στην κοινότητα στις πιο πυκνοκατοικημένες πολιτείες, τη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία, προκάλεσε ανησυχία στους υγειονομικούς αξιωματούχους της χώρας.
Στη Βικτόρια αναφέρθηκαν σήμερα 295 νέα κρούσματα covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στην πολιτεία σε 9.304, καθώς και εννέα νέοι θάνατοι, εκ των οποίων επτά σε οίκους ευγηρίας.
Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με το ρεκόρ των 532 τη Δευτέρα, ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Βικτόριας Μπρετ Σάτον σχολίασε ότι είναι νωρίς να πει κανείς ότι έχει παρέλθει η κορύφωση της επιδημίας.
Οι οίκοι ευγηρίας είναι στο επίκεντρο της επιδημίας στη Βικτόρια, με 804 ενεργά κρούσματα –ενοίκους και εργαζόμενους– που συνδέονται με αυτούς, δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Ντάνιελ Άντριους.
“Το πιο τραγικό αυτής της εστίας είναι ότι έχουν καταγραφεί 49 θάνατοι σε οίκους ευγηρίας. Είναι μια φοβερή τραγωδία και θα υπάρξουν και άλλες”, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας της Βικτόριας Μπράντον Μέρφι.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει στείλει 1.400 μέλη στρατιωτικό προσωπικό και πέντε ιατρικές ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στη Μελβούρνη για να βοηθήσουν τις αρχές να αντιμετωπίσουν την επιδημία στους οίκους ευγηρίας, αλλά και στην ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.
Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ επεσήμανε ότι οι μολύνσεις στους οίκους ευγηρίας αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου των κρουσμάτων στη Βικτόρια από την 1η Ιουλίου, ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στον περιορισμό των εστιών αυτών καθώς οι ηλικιωμένοι είναι “οι πλέον ευάλωτοι”.
Στη Μελβούρνη, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένο πόλη της Αυστραλίας, έχει επιβληθεί εκ νέου lockdown γεγονός που καθυστέρησε την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ ανάγκασε και άλλες πολιτείες να κλείσουν τα σύνορά τους και καθυστέρησε το άνοιγμα των ταξιδίων μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.
Στη Νέα Νότια Ουαλία αναφέρθηκαν 19 νέα κρούσματα covid-19, περιλαμβανομένων δύο σε ξενοδοχείο καραντίνας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην πολιτεία σε 3.529. Η πρωτεύουσα Σίδνεϊ είναι αντιμέτωπη με πολλές εστίες που δημιουργήθηκαν σε μπαρ, εστιατόρια και σχολεία.
Σημειώνεται ότι σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος 11 ομογενών από τον κορωνοϊό σε ελληνικό γηροκομείο στη Μελβούρνη. Συγγενείς των θυμάτων καταλογίζουν στους αρμοδίους εγκληματικές ευθύνες.
Θρήνο, αναστάτωση και οργή προκαλούν στην ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης, οι θάνατοι ηλικιωμένων από κορωνοϊό σε οίκο ευγηρίας όπου φιλοξενούνται κυρίως ομογενείς της Αυστραλίας. Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, 11 ηλικιωμένοι κατέληξαν, ενώ πολλοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Από τους 150, 84 ηλικιωμένοι στον οίκο ευγηρίας έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό με πολλούς να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο κ. Γιάννης Ατζαράκης, γιος 77χρονης θετικής στον κορωνοϊό, είπε στον ΣΚΑΪ:
«Είναι στο νοσοκομείο 7 ημέρες. Είναι με οξυγόνο, με μάσκα και με φάρμακα. Είναι στη πόρτα του θανάτου. Και μας λένε κάθε μέρα να περιμένεις το χειρότερο.»
Πολλές είναι και οι καταγγελίες για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων. Ο Σπύρος Βασιλάκης έχει βίντεο που υποστηρίζει ότι τραβήχτηκε αφού είχε ήδη διαγνωσθεί το πρώτο κρούσμα σε εργαζόμενο του γηροκομείου και δείχνει μία γυναίκα από το προσωπικό να δίνει λουλούδια στη μητέρα του, χωρίς μάσκα και γάντια.
Λίγες μέρες μετά , βρέθηκε θετική και μέσα σε 2 εβδομάδες, πέθανε.
Σχετικά με αυτό ο κ. Ατζαράκης δήλωσε: «Πήρε η αδερφή μου τηλέφωνο και της είπαν ότι άρχισαν και βρίσκουν προσωπικό που έχει κορωνοιό. Και η αδερφή μου λέει αυτό είναι σοβαρό θέμα γιατί δεν μας είπατε τίποτα; Και λέει στείλαμε email σε όλες τις οικογένειες. Αυτό ήταν μπούρδες. Εγώ περίπου 5, 6 φορές την ημέρα έκανα τηλεφώνημα με τα παράπονα , λέω γιατί έχετε βγάλει αυτή την απόφαση να μην εξετάσετε όλον τον κόσμο; Μπορεί να βγει σε κακό αποτέλεσμα. Και μου λέγανε Γιάννη συγγνώμη , περιμένουμε την κυβέρνηση να μας πει τι να κάνουμε.»
Αυτό πάντως που φαίνεται να έκανε το γηροκομείο, σύμφωνα με κύριο Βασιλάκη, είναι να στείλει ειδοποιητήριο για να πληρώσει τη διαμονή της τον Αύγουστο, μία ημέρα μετά το θάνατό της.
«Ούτε να μας δώσουν τα συλλυπητήρια τους. Ξέρετε τι μας δώσανε; Τον λογαριασμό για τον επόμενο μήνα.», είπε ο κ. Βασιλάκης.
Η υπουργός Υγείας της Βικτώριας, Τζένη Μικάκου, με δυσκολία συγκράτησε τη συγκίνηση της, όταν αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στο γηροκομείο της Βασιλειάδας.
Αρκετοί από τους ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πόλης καθώς η κατάστασή τους κρίθηκε σοβαρή. Επίσης, έχουν μολυνθεί και 21ένα μέλη του προσωπικού της Βασιλειάδας.
Από την πλευρά του πάντως, ο οίκος ευγηρίας υποστηρίζει ότι από την πρώτη στιγμή ακλούθησε τις οδηγίες της κυβέρνησης λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,skaigr