Οι σοβαρές ελλείψεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα, για τις οποίες υπήρχαν φόβοι και προειδοποιήσεις εδώ κι αρκετούς μήνες, σε τοπικό επίπεδο άρχισαν να φαίνονται.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics Νεκτάριος Κανακαράκης ανέφερε πως όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κάποια συσκευασμένα τυριά, που είναι προϊόν παραγωγής από ανθότυρο ή γραβιέρα, δεν υπάρχουν πια στα ράφια. «Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε ελλείψεις γιατί και η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι παρόλο που παράγονται και στην Κρήτη, λόγω της έλλειψης της πρώτης βασικής ύλης, που είναι το γάλα, δεν θα υπάρχει επάρκεια και ποικιλία, όπως στα άλλα προϊόντα».
Όπως εξήγησε ο κ. Κανακαράκης, επειδή οι περισσότερες ζωοτροφές προέρχονται από Ουκρανία, Λευκορωσία και Ρωσία, οι οποίες ήταν οι πρώτες που εξάγουν τέτοια ύλη, έχει επηρεάσει την προσφορά και τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επάρκεια αλλά και οι τιμές δεν σταθεροποιούνται.
Ο ίδιος, εκτίμησε πως από το Φεβρουάριο που θα ξεκινήσει η νέα παραγωγή, θα αποκατασταθεί η σχέση των γαλακτοκομικών προϊόντων, όμως δεν… ισχύει το ίδιο και για τις τιμές.
«Επειδή ζούμε σε ένα δυναμικό πεδίο, βλέπουμε ότι μαίνεται ακόμη ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, βλέπουμε ότι η ενεργειακή κρίση υπάρχει παρά το γεγονός ότι προσπαθούν στην Ευρώπη, να βρουν περιθώρια ώστε να απελευθερωθεί η ενέργεια, δεν βλέπω ικανοποιητικά βήματα και ένα κοινό βηματισμό. Θεωρώ ότι οι τιμές αυτές θα συνεχίσουν μετά τη λήξη του 2023, δηλαδή στις αρχές του 2023. Εύχομαι στα μέσα αλλά και νωρίτερα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση» κατέληξε ο κ. Κανακαράκης.
Το άρθρο “Από Φεβρουάριο ( ; ) τα κρητικά τυριά στα ράφια των σούπερ μάρκετ“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.