του Σωτήρη Μεταξά
Σημειακές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο της Κνωσού θα “ξεκλειδώσουν” την ένταξη του ανακτόρου στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
Πρόκειται για έργα που έχουν σε κεντρικό κάδρο την πλήρη αναδιαμόρφωση των χώρων υποδοχής των επισκεπτών αλλά και συγκοινωνιακές παρεμβάσεις για την ομαλή πρόσβαση στο ανάκτορο.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της μελέτης αποκάλυψε στο ραδιόφωνο του Σκάι Κρήτης 92,1 ο μελετητής, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Νίκος Σκουτέλης.
“Το βασικό ζήτημα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε αφορά στην υποδοχή και την κίνηση των επισκεπτών εντός του περιβάλλοντος χώρου της Κνωσού. Ουσιαστικά δημιουργείται ένας μεγάλος πεζόδρομος 6 μέτρων από τον χώρο στάθμευσης, βορείως της «Βασιλικής οδού» μέχρι το μικρό πάρκινγκ μέχρι το σημείο εκκίνησης της διαδρομής περιήγησης των επισκεπτών. Παράλληλα θα κατασκευαστούν κτήρια υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών”, δήλωσε ο κ. Σκουτέλης.
Η πρώτη φάση της μελέτης κατατέθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 23 Ιουλίου και εγκρίθηκε παμψηφεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 30 του ίδιου μήνα. Σε εξέλιξη είναι η μελέτη εφαρμογής η οποία θα παραδοθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους ώστε άμεσα να ξεκινήσουν τα έργα.
Η συγκεκριμένη μελέτη θα παρουσιαστεί στους εμπειρογνώμονες της Unesco που αναμένεται να επισκεφτούν την Κρήτη το επόμενο διάστημα προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία των παρεμβάσεων που έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την ένταξη των μινωικών ανακτόρων στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
“Η μελέτη και η υλοποίηση των όσων προβλέπει αποτελούν κλειδί στο δρόμο προς την ένταξη των ανακτόρων του μινωικού πολιτισμού στην Unesco. Θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων δεσμεύσεων το οποίο θα ελέγχεται και θα αξιολογείται σε κάθε του βήμα από την Unesco“, τόνισε ο μελετητής των έργων Νίκος Σκουτέλης.
Τα έργα που προβλέπονται στη μελέτη θα υλοποιηθούν το 2025 σε ένα ποσοστό 80%. Θα ακολουθήσουν με χρονικό ορίζοντα την επόμενη πενταετία και συγκοινωνιακές παρεμβάσεις πέριξ του ανακτόρου με την κατασκευή κόμβων πρόσβασης.
“Η δεύτερη φάση των έργων θα πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια όταν θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ένας νέος κόμβος εισόδου στον χώρο στάθμευσης της Κνωσού ο οποίος θα αναπτυχθεί λίγο βορειότερα από τον υφιστάμενο. Σε μία πενταετία θα μιλάμε για μία πλήρη ανάπλαση και ασφαλή λειτουργία όλων των χώρων του ευρύτερου περιβάλλοντος του μινωικού ανακτόρου της Κνωσού με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορεί δυνητικά να φιλοξενήσει μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών”, πρόσθεσε ο κ. Σκουτέλης.
Η μελέτη ανατέθηκε ως κατεπείγουσα από το υπουργείο Πολιτισμού στο Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων, με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Σκουτέλη.
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 3.500.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης – ΕΣΠΑ 2021-2027.
Το άρθρο “Αποκάλυψη: Τι προβλέπει η μελέτη που θα «ξεκλειδώσει» την ένταξη της Κνωσού στην Unesco“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.