Νωρίτερα αρχίζει φέτος, αλλά με επιπρόσθετη χρηματοδότηση, η νέα ανασκαφική περίοδος στην περιοχή της αρχαίας Λύττου στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, η οποία συμπίπτει με την τελευταία χρονιά του πενταετούς προγράμματος, που ήδη έχει φέρει στο φως εξαιρετικά ευρήματα, και υλοποιείται από τους συνδιευθυντές της ανασκαφής, Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute for Advanced Study στο Πρίνστον Άγγελο Χανιώτη και τον Αναπλ. Καθηγητή Μεσογειακής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Αντώνη Κοτσώνα, με τη συμμετοχή της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλικής Συθιακάκη.
«Η ανασκαφή θα αρχίσει νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές, από τις 18 Μαΐου έως τις 13 Ιουλίου καθώς οι συνθήκες εργασίας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι ανυπόφορες στην περιοχή. Θα γίνει, δε, με πάρα πολύ γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξη και από την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και από τους Δήμους Μινώα Πεδιάδος και Χερσονήσου» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο κ. Χανιώτης, επισημαίνοντας ότι «στον δικό μου τομέα θα έχουμε ολοκληρώσει την ανασκαφή του Σεβαστείου, δηλαδή του ιερού που ήταν αφιερωμένο στη λατρεία του αυτοκράτορα Ανδριανού. Πέρυσι, βρήκαμε δίπλα σε αυτό το κτίριο, ένα ακόμα σημαντικό, πολύ καλοχτισμένο, το οποίο ενδέχεται να ήταν μία αστική έπαυλη, δηλαδή ένα σπουδαίο διώροφο σπίτι του οποίου θέλω να προχωρήσω φέτος την ανασκαφή».

Φιλόδοξος στόχος παραμένει, εξίσου, ο εντοπισμός του θεάτρου της αρχαίας Λύττου. «Αν και για αυτό το έργο απαιτείται νέα άδεια, από επιφανειακές έρευνες έχουμε κάποια εικόνα για το που θα μπορούσε να είναι. Σίγουρα δεν θα σώζεται σε καλή κατάσταση διότι από τις περιγραφές που έχουμε από τον Ονόριο Μπέλι, που το είχε επισκεφθεί στα τέλη του 16ου αιώνα, τα θρανία, δηλαδή οι θέσεις στον θεατών, ήταν σκαμμένα μέσα στον μαλακό βράχο επομένως δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν. Έχω, όμως, την υποψία ότι δύο μεγάλοι λίθοι οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στην κατασκευή του κτηρίου της αστικής έπαυλης που προανέφερα, ίσως είναι ακριβώς έδρανα από το θέατρο, διότι έχουν αυτή τη μορφή. Επομένως, ίσως να βρούμε κάποια στοιχεία και αυτό θα έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία για την κατανόηση της τοπογραφίας της περιοχής της Λύττου», συμπλήρωσε.
Ο κ. Χανιώτης πρόσθεσε, παράλληλα, ότι θα δοθεί πάρα πολύ μεγάλη έμφαση και στη μελέτη του υλικού που έχει έως σήμερα εντοπιστεί. Ο ίδιος έχει εξασφαλίσει χρήματα από το Ινστιτούτο Προηγουμένων Μελετών όπου διδάσκει, ώστε να προχωρήσει η σχετική μελέτη. Όπως εξήγησε «δύο συνεργάτες της ανασκαφής, επί έναν ολόκληρο χρόνο, θα μελετούν την κεραμική, πολύχρωμα μάρμαρα, μικροαντικείμενα, ώστε να προχωρήσει σύντομα και η δημοσίευση αυτού του υλικού».
Αναφερόμενος στην κα. Συθιακάκη, επισήμανε ότι θα συνεχίσει την ανασκαφή στην πάρα πολύ σημαντική Βασιλική την οποία έχει εντοπίσει στην κορυφή της Ακρόπολης της Λύττου, ενώ ο κ. Κοτσώνας θα συνεχίσει κυρίως σε ένα νεκροταφείο το οποίο ανασκάπτεται στην περιοχή.
Το άρθρο “Αρχαία Λύττος | Νωρίτερα ξεκινά η φετινή ανασκαφική περίοδος –“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.