Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, απάντησε την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Μανώλη Συντυχάκη, με θέμα τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου μετά την πρόσφατη πυρκαγιά.
Στην πρωτολογία του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές του Ιουλίου, με έμφαση στην πυρκαγιά του Ρεθύμνου. Ακολουθούν σημεία της τοποθέτησης του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό:
«Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να σας αναλύσω τα μέτρα στήριξης για την περιοχή του Ρεθύμνου. Σας ευχαριστώ, όμως παράλληλα, και γιατί μέσα από την υποβολή της Ερώτησης προτού καλά-καλά σβήσει η φωτιά στην περιοχή, αναγνωρίζετε τις νέες ταχύτητες ως προς την αντίδραση της Κυβέρνησης μπροστά σε μία φυσική καταστροφή.
Νέες ταχύτητες, αποτελεσματικές παρεμβάσεις και ανταπόκριση σε ανάγκες, που αποτελούν συστατικά της νέας φιλοσοφίας ως προς την κρατική αρωγή μετά από μία φυσική καταστροφή. Μία φιλοσοφία που εδράζεται στις κατευθύνσεις και οδηγίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εποχή της κλιματικής κρίσης.
Δυστυχώς, η κλιματική κρίση αποτελεί τη νέα δυσάρεστη πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα με ακραία καιρικά φαινόμενα, με μεγάλες πυρκαγιές, πιο έντονα και πιο συχνά από το παρελθόν. Και απέναντι σε αυτά τα νέα δεδομένα, η Κυβέρνηση δρα συντονισμένα, άμεσα και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να μετριαστούν -όσον περισσότερο γίνεται- οι καταστροφικές πιέσεις.
Όσον αφορά την πρόσφατη φωτιά στην περιοχή του Ρεθύμνου, αν και ακόμα μια σειρά από μετρήσεις είναι σε εξέλιξη, το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά αποτελείται από γεωργικές εκτάσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Ήδη με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Κοινότητες Αγίας Γαλήνης, Μελάμπων, Σαχτουρίων, Κρύας Βρύσης και Ορνές της Δημοτικής Ενότητας Λάμπης και η Κοινότητα Ροδάκινου της Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα του Δήμου Αγίου Βασιλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, με ισχύ έως και τις 16 Ιανουαρίου 2023.
Αναφορικά με τη στήριξη που παρέχει η Κυβέρνηση στις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές κατά τον μήνα Ιούλιο, χθες ανακοινώσαμε μία συνεκτική και επαρκή δέσμη μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές.
Μέτρα που αφορούν μόνο όσους έχουν πληγεί άμεσα από την πυρκαγιά και είναι:
1ον. Η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.
2ον. Οι αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.
3ον. Η παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.
4ον. Η παροχή πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής.
5ον. Η επιχορήγηση επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που αφορά την περιοχή του Ρεθύμνου, θα ενεργοποιηθεί το σχήμα επιχορήγησης επί των φυτικών μέσων παραγωγής για τις πληττόμενες αγροτικές εκμεταλλεύσεις από την κρατική αρωγή, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ.
6ον. Η τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
7ον. Η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.
8ον. Η ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.
9ον. Η επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης.
10ον. Η στήριξη των αγροτών από τον ΕΛΓΑ.
11ον. Η έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ για την αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.
Αυτά τα μέτρα δεν είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένα και εξειδικεύονται σε κάθε περίπτωση ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες κάθε περιοχής.
Και στην περίπτωση του Ρεθύμνου, η έμφαση δίδεται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με τις σχετικές διαδικασίες να προωθούνται από τον ΕΛΓΑ για φυτικό και ζωικό κεφαλαίο, ενώ η κάλυψη των φυτικών μέσων παραγωγής -δηλαδή και των δέντρων- θα προωθηθεί από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής με τη συνεργασία του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου Οικονομικών. Πλαίσιο που διαμορφώθηκε κατά το προηγούμενο έτος, μετά τις περσινές φωτιές του καλοκαιριού.
Όπως καταλαβαίνετε, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα προστασίας για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές, εξειδικεύοντας τα μέτρα κατά περίπτωση, προκειμένου η βοήθεια να φτάνει στοχευμένα σε αυτούς που την έχουν ανάγκη».
Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Τριαντόπουλος έδωσε έμφαση στον στοχευμένο χαρακτήρα των μέτρων, προκειμένου να λάβουν τη βοήθεια όσοι και όσες το έχουν ανάγκη και εστίασε στη στήριξη των πυρόπληκτων αγροτών και τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία:
«Αναφέρατε και στην αρχή και τώρα στο ‘χωρίς όρους και προϋποθέσεις’. Δεν το αποδεχόμαστε αυτό. Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για να πάνε τα χρήματα σε αυτούς που το έχουν πραγματική ανάγκη, όχι σε αυτούς που δεν το έχουν ανάγκη. […]
Για την περίπτωση του Ρεθύμνου θα έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα, όταν ολοκληρωθούν όλοι οι σχετικοί έλεγχοι. Βέβαια, οι ζημιές επικεντρώνονται κατ΄ αρχάς σε γεωργικές εκτάσεις και έπειτα σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Ως εκ τούτου, και τα μέτρα που λαμβάνονται επικεντρώνονται στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν, αλλά και στην αποκατάσταση των ζημιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενεργοποιείται για δεύτερη φορά (μετά τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του 2021) το νέο μέτρο της Κυβέρνησης για την αποζημίωση των αγροτών που υπέστησαν ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια.
Πριν αυτό το νέο σχήμα σύμπραξης του Υπουργείου Οικονομικών και του ΕΛΓΑ στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, το φυτικό κεφάλαιο, ως μέσο παραγωγής, καλύπτονταν -εάν η έκταση της φυσικής καταστροφής το επέτρεπε- μόνο από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) σε επίπεδα αποζημίωσης υποπολλαπλάσια από αυτά του νέου σχήματος, αλλά και σε χρόνους υπερπολλαπλάσιους αυτών του νέου σχήματος.
Πλέον, για τέτοιες μεγάλες φυσικές καταστροφές, το πλαίσιο άλλαξε, ώστε οι αγρότες να μπορούν να λάβουν αποζημίωση σε πολύ υψηλότερα επίπεδα και σε πολύ συντομότερους χρόνους σε σχέση με το πλαίσιο των ΚΟΕ.
Και μάλιστα, με αυτό το σχήμα καλύπτουμε τόσο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όσο και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι αποζημιώνονται στο 50% του ποσού που δικαιούνται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Ακόμα, αναφορικά με τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχωρά σε συγκεκριμένες μεσο-μακροπρόθεσμες δράσεις.
Επιπρόσθετα, το ΤΑΙΠΕΔ κατ’ εντολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υλοποιεί το έργο ‘Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης – Σχέδιο Προστασίας Δασών’, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, επαναλαμβάνω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προχωρήσει στην έκτακτη χρηματοδότηση -όπου κριθεί η ανάγκη- προς τους Δήμους και την Περιφέρεια για την κάλυψη των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.
Επίσης, η Διεύθυνση Δασικών Έργων και Υποδομών του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος συνδράμει τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες με την παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων σε θέματα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας των πληγεισών περιοχών, οι οποίες χρήζουν αποκατάστασης. Σε εφαρμογή, δε, της σχετικής νομοθεσίας, η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνης θα προχωρήσει στην κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων στις περιπτώσεις που απαιτείται. Οι εκτάσεις, μάλιστα, της περιοχής Σακτουρίων έχουν ήδη κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω προηγούμενων περιστατικών πυρκαγιάς.
Και συνεχίζουμε όλοι μαζί σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας».