Η εγκατάσταση ενός νέου οπτικού τηλεσκοπίου με διάμετρο κατόπτρου 1.2μ και συνολικού κόστους 1.3 εκ. ευρώ, η ολοκλήρωση του «TURBO», μιας συστοιχίας από 16 μικρά τηλεσκόπια όπως και η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του τηλεσκοπίου 1.3μ και του νέου τηλεσκοπίου 1.0μ, αλλά και η εγκατάσταση και λειτουργία του οργάνου «ΑΡΓΟΣ» στο ΙΤΕ, περιλαμβάνονται στον μεγαλόπνοο προγραμματισμό έργων και δράσεων του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ και του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα για το 2025, ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά τον επιστημονικό πήχη.
«Το νέο οπτικό τηλεσκόπιο κατασκευάζεται ήδη στην Αυστρία από την εταιρεία ASA Astrosysteme», ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο Καθηγητής Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δ/ντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα Βασίλης Χαρμανδάρης, «ενώ η συστοιχία «TURBO» αναπτύσσεται σε συνεργασία με συναδέλφους στις ΗΠΑ. Τα νέα αυτά τηλεσκόπια θα λειτουργούν συντονισμένα με άλλα 16 που θα βρίσκονται στις ΗΠΑ, και συνολικά θα μπορούν εντός δύο δευτερόλεπτων να παρατηρούν οποιαδήποτε περιοχή του ουρανού, προσφέροντας άμεση συλλογή και ανάλυση φωτογραφιών». Σκοπός τους, σύμφωνα με τον κ. Χαρμανδάρη, είναι να ανακαλύψουν μεταβλητά φαινόμενα, όπως εκρήξεις υπερκαινοφανών, αλλά και πηγών που εκπέμπουν βαρυτικά κύματα στις πρώτες στιγμές που εμφανίζονται, και στη συνέχεια να ενημερώνουν άμεσα την επιστημονική κοινότητα καθώς και μεγαλύτερα τηλεσκόπια, για να γίνονται επιπλέον παρατηρήσεις.
Εντός του 2025 αναμένεται, εξάλλου, να λειτουργήσει το «Άργος», μια συστοιχία 5 ραδιοτηλεσκόπιων που χρηματοδοτήθηκε με 3 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία, χρησιμοποιώντας καινοτόμο τεχνολογία, θα μπορούν να παρατηρούν κατ’ αναλογία με το «TURBO» στον Σκίνακα, γρήγορα μεταβλητά φαινόμενα.
Εκτιμάται επίσης ότι θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του τηλεσκοπίου 1.3μ και του νέου τηλεσκοπίου 1.0μ. ώστε να μπορούν να συμμετέχουν, αφενός σε προγράμματα τηλεπικοινωνιών εδάφους με δορυφόρους χρησιμοποιώντας λέιζερ, αφετέρου στον ακριβή προσδιορισμό της θέσεως των δορυφόρων αυτών και να παρέχουν ενημέρωση σε περίπτωση που αποκλίνουν από αυτές.
«Τα παραπάνω αναμένεται να καταστήσουν το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα ικανό να συμμετέχει σε προγράμματα παροχής υπηρεσιών στους συγκεκριμένους τομείς και να λειτουργήσει καταλυτικά για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δυνατοτήτων» ανέφερε ο κ. Χαρμανδάρης προσθέτοντας ότι «μέσα στο 2025 θα έχει ολοκληρωθεί και το κτίριο του «Αστεροσχολείου» που κατασκευάζει ο Δήμος Ανωγείων στον Σκίνακα, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ. Θα διαθέτει αίθουσα 85 θέσεων και αστρονομικό θόλο διαμέτρου 5.3μ., αναβαθμίζοντας τις ξεναγήσεις και παρουσιάσεις προς το κοινό στις ανοικτές βραδιές του Αστεροσκοπείου, θα συσφίξει τις σχέσεις του Αστεροσκοπείου με τον Δήμο, το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω της διοργάνωσης πολιτιστικών και ακαδημαϊκών εκδηλώσεων, ενώ θα υποστηρίζει και τουριστικές δραστηριότητες στην αναπτυσσόμενη θεματική του «αστροτουρισμού» συμβάλλοντας στην ήπια και ποιοτική οικονομική ανάπτυξη της ορεινής Κρήτης».
Υπενθυμίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση του Αστεροσκοπείου με το Ηράκλειο μέσω οπτικής ίνας ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο το νέο κτίριο που κατασκευάστηκε το 2022 φιλοξενεί το νέο οπτικό τηλεσκόπιο «200+», που αποκτήθηκε με χορηγία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Το άρθρο “Χρονιά – σταθμός το 2025 για το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ και το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.