Ο Διεθυντής του Eurasia Group, Emre Peker, αναφέρει στον ΣΚΑΪ πως αφετηρία αυτής της νέας περίοδου αποτέλεσε η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.
Τους λόγους πίσω από το νέο γύρο όξυνσης της ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας αναλύει ο Διεθυντής του Eurasia Group Emre Peker.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την Μαρία Τσιλινίκου αναφέρει πως αφετηρία αυτής της νέας περίοδου αποτέλεσε η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Eρώτηση δημοσιογράφου: Η Τουρκία κλιμακώνει τη ρητορική και την επιθετικότητά της με πολλαπλές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Μάλιστα η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρενόχλησε μαχητικά αεροσκάφη της κατά τη διάρκεια της αποστολής του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Με τι σκοπό;
Νομίζω ότι αυτό χτίζεται εδώ και καιρό, Μαρία .Και πραγματικά κορυφώθηκε όταν ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ήταν στην Ουάσιγκτον και απευθυνόμενος στους βουλευτές ,τους προειδοποίησε να μην πουλήσουν F-16 στην Τουρκία. Αυτό χτύπησε πραγματικά το νεύρο της Άγκυρας και τροφοδότησε κάποια δυσπιστία ως προς την ικανότητα της χώρας να επιλύσει διμερώς εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο. Σε συνδυασμό με αυτό είναι και η επένδυση των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας και της ικανότητάς τους στην Ελλάδα, την οποία η Τουρκία βλέπει ως άμεση απειλή και ως άμεσο ανταγωνισμό. Όλα αυτά λοιπόν, νομίζω, εντείνουν τις εντάσεις στο Αιγαίο.
Eρώτηση δημοσιογράφου: Πρέπει να δούμε αυτή την εθνικιστική ρητορική ως μέρος ενός εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού;
Ναι, απολύτως. Όπως ανέφερα νωρίτερα, έχουμε εκλογές το αργότερο τον Ιούνιο του 2023 και το ποσοστό αποδοχής είναι κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Ο Ερντογάν δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει στην εκστρατεία επανεκλογής του, είτε στοχεύοντας στην εξερεύνηση στα ύδατα γύρω από την Κύπρο είτε κλιμακώνοντας εντάσεις με την Ελλάδα στο Αιγαίο μέσα από αερομαχίες και ζητήματα στα σύνορα
Eρώτηση δημοσιογράφου: Tι αλλάζει σε γεωπολιτικό επίπεδο μετά την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ .
Ήταν ενδιαφέρον. Θα περίμενα να δημιουργήσει περισσότερες αντιδράσεις και ανακοινώσεις από την Τουρκία, αλλά δεν έγινε. Πριν από δύο χρόνια, νομίζω ότι θα μπορούσαμε εύκολα να δούμε πολύ περισσότερη τουρκική παρενόχληση ξένων πλοίων εξερεύνησης, η Τουρκία να στέλνει τα δικά της πλοία για εξερεύνηση, γεωτρήσεις, σεισμικές δραστηριότητες στην περιοχή.
Eρώτηση δημοσιογράφου: Ποια πιστεύετε πώς θα είναι η αντίδραση του Προέδρου Ερντογάν ;
Νομίζω ότι θα παραμείνει σιωπηλή. Αλλά αν υπάρξει εξερεύνηση σε αυτά τα ύδατα, τότε μπορούμε να δούμε την Τουρκία να αντιδρά πολύ σκληρά και να κλιμακώνει τις εντάσεις με το Πολεμικό Ναυτικό ή με δραστηριότητες γεωτρήσεων.
Eρώτηση δημοσιογράφου: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύετε ότι αυτή η δήλωση είναι ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία;
Δεν είμαι απολύτως σίγουρος , γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προστατεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Υπάρχουν ορισμένες αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Exxon Mobil, οι οποίες πραγματοποιούν γεωτρησεις στα κυπριακά ύδατα με άδειες που έχουν χορηγηθεί από τη Λευκωσία.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα. Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Skai.gr.