Εξαιρετική φαίνεται να είναι στην παρούσα περίοδο η ευκαιρία, Ευρώπη και Ελλάδα, να βγουν κερδισμένες από τον διωγμό που υφίσταται σήμερα ένας πολύ σημαντικός αριθμός ερευνητικού δυναμικού στις ΗΠΑ, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την παροχή κινήτρων.
Αυτό επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών στο Πρίνστον Άγγελος Χανιώτης, τονίζοντας ότι πολλοί επιστήμονες, ανάμεσά τους και Έλληνες, δεν αντέχουν την υπονόμευση της ελευθερίας της σκέψης και έκφρασης στην Αμερική, που είναι τώρα πρωτοφανής. «Έχουν απολυθεί χιλιάδες άνθρωποι, επιστήμονες, οι οποίοι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσαν π.χ. αυτοί που είναι Έλληνες, να γυρίσουν στην Ελλάδα αν τους δοθούν κίνητρα. Όμως δεν υπάρχει καν συζήτηση για αυτό, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ούτε ως Ελλάδα ούτε ως Ευρώπη ότι ακριβώς αυτά που γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία ευκαιρία να κερδίσουμε αυτό το ερευνητικό δυναμικό το οποίο κατευθύνεται αλλού όπως στον Καναδά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χανιώτης, αναφερόμενος στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που πρόκειται να λειτουργήσουν στη χώρα μας, και με την ιδιότητα του μέλους της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, υπογράμμισε ότι τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα πρέπει να είναι μη κερδοσκοπικά. «Μια μεγάλη παρεξήγηση που υπάρχει στην Ελλάδα σε σχέση με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι ότι τα καλά αμερικανικά ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι κοινωφελείς Οργανισμοί. Δεν υπάρχουν μέτοχοι που εισπράττουν τα κέρδη. Όλα τα έσοδα όπως π.χ. του Χάρβαρντ και του Κολούμπια επανεπενδύονται στην εκπαίδευση κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κοιτάξουμε σε σχέση με τα μη κρατικά Πανεπιστήμια που πρόκειται να ιδρυθούν στην Ελλάδα. Ως Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση θα αξιολογήσουμε τις αιτήσεις ως προς τα ακαδημαϊκά κριτήρια, όμως κάποιος θα πρέπει να δει και αυτό που προβλέπει ο νόμος, ότι τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα πρέπει να είναι μη κερδοσκοπικά».
Ως προς τους δύο νευραλγικούς τομείς στη χώρα μας, την παιδεία και την έρευνα, ο κ. Χανιώτης επισήμανε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κάνει σχεδιασμό με προοπτική τετραετίας, αλλά το τι θα γίνει τα επόμενα 40 με 50 χρόνια, κάτι που προϋποθέτει κάποιος να «σπάσει αυγά» ώστε να γίνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις. «Η πολιτική για την έρευνα πρέπει να είναι εθνική γιατί από αυτήν εξαρτάται το μέλλον της χώρας», υπογράμμισε, ενώ ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης ο κ. Χανιώτης προσδιόρισε ότι τα προβλήματα αρχίζουν από τη βασική εκπαίδευση, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. «Στην Ελλάδα έχουμε εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι εξωπραγματικά, έχουμε διδακτέα ύλη η οποία είναι αδύνατον να διδαχθεί, με αποτέλεσμα τα παιδιά να καταλήγουν στα φροντιστήρια. Για να αλλάξει αυτό χρειάζεται συναίνεση σε βασικά θέματα και αυτό είναι ένα άλλο σημείο στο οποίο πάσχει η χώρα μας», συμπλήρωσε.
Το άρθρο “Ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η μαζική φυγή επιστημόνων από τις ΗΠΑ λόγω Τραμπ“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.