Ένα μουσείο – αναφορά στους πολιτισμούς που διαχρονικά αναπτύχθηκαν «εν μέσω των ορέων», το Μουσείο της Μεσαράς, εγκαινιάζεται το ερχόμενο Σάββατο και ανοίγει τις πύλες του στους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, που θα μπορούν, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, τις πρώτες εβδομάδες δοκιμαστικής λειτουργίας να το επισκέπτονται δωρεάν.
Τα εγκαίνια του Μουσείου Μεσαράς θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Σημειώνεται πως αρχικώς τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα, ωστόσο, η προγραμματισμένη την ίδια ώρα ομιλία του πρωθυπουργού στα Χανιά είχε σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της ώρας.
Το Μουσείο της Μεσαράς ανοίγει τις πύλες του στο κοινό νωρίτερα από το αναμενόμενο, στις 30 Ιουνίου. «Είχαμε υποσχεθεί στην τοπική κοινωνία ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να ανοίξουμε το μουσείο νωρίτερα και τελικά τα καταφέραμε», ανέφερε στην ΕΡΤ η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Βασιλική Συθιακάκη. «Το μουσείο θα λειτουργήσει ένα διάστημα, τουλάχιστον για ένα μήνα, δοκιμαστικά, χωρίς εισιτήριο και παράλληλα θα μπορούμε κι εμείς να διαπιστώσουμε τυχόν προβλήματα ή παραλείψεις», πρόσθεσε.
Μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου, σύμφωνα με την κ. Συθιακάκη, το Μουσείο της Μεσαράς θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, με εισιτήριο 6 ευρώ, ενώ θα υπάρχει και ένα γενικό εισιτήριο 10 ευρώ για όποιον θέλει να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας και το Μουσείο μαζί.
Το Μουσείο της Μεσαράς βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας. Απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας. «Έχει διαχρονικό χαρακτήρα, καλύπτει την περίοδο από την απώτερη προϊστορία, από την αρχή της εμφάνισης της ανθρώπινης κατοίκησης στη Μεσαρά μέχρι και το τέλος της Βυζαντινής περιόδου, δηλαδή μέχρι τους μέσους Βυζαντινούς χρόνους, μέχρι την ανάκτηση της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά. Το υλικό κατανέμεται σε τρεις αίθουσες. Η μία είναι αφιερωμένη στην προϊστορική Μεσαρά, η δεύτερη στις πόλεις των Ελληνικών και Ρωμαϊκών χρόνων και η τρίτη στη Βυζαντινή περίοδο», σημείωσε η κ. Συθιακάκη.
«Θέλαμε να καταδείξουμε το πώς η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της Μεσαράς, ανάμεσα σε δύο οροσειρές, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη του ανθρώπινου πολιτισμού και πώς μέσα από μια μεγάλη πυκνότητα αρχαιολογικών θέσεων, η Μεσαρά αναδεικνύεται σε ένα λίκνο πολιτισμού» τόνισε. Η προσέγγιση της έκθεσης του Μουσείου είναι τοπογραφική, παρουσιάζει οικισμούς και όχι θεματικές. «Υπάρχουν εκθέματα από τις πρώτες θέσεις ανθρώπινης εγκατάστασης, στην Τρυπητή, στους Καλούς Λιμένες, στα Κανιά, υπάρχουν ενότητες αφιερωμένες στη Φαιστό των προϊστορικών χρόνων, στην Αγία Τριάδα, στα Πιτσίδια, στον Κομμό, στους θολωτούς τάφους της Μεσαράς και μια μεγάλη ενότητα αφιερωμένη στη Γόρτυνα, η οποία καταλαμβάνει περίπου το μισό μουσείο, γιατί είναι και ο πιο παραγωγικός αρχαιολογικός χώρος και η μεγαλύτερη αρχαία πόλη του νησιού», πρόσθεσε η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.
Ψηφιακές τεχνολογίες
Για να γίνει δυνατή η διασύνδεση των αρχαιοτήτων της έκθεσης με τα τοπία που τις «γέννησαν» χρησιμοποιούνται ψηφιακές τεχνολογίες. «Το έργο της έκθεσης υλοποιείται παράλληλα με ένα έργο που χρηματοδοτείται από το RIS3Crete και αφορά τις ψηφιακές εφαρμογές του Μουσείου, από βιντεοπροβολές και προβολές σε οθόνες μέχρι διαδραστικές εφαρμογές, ηλεκτρονική ξενάγηση, ψηφιακά παιχνίδια για παιδιά. Υπάρχει και μια ιδιαίτερη ψηφιακή εφαρμογή για τον δίσκο της Φαιστού, βασισμένη σε τρισδιάστατη ψηφιοποίηση του πρωτότυπου, την οποία μας παραχώρησε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Πάνω σε αυτό το ψηφιακό τρισδιάστατο μοντέλο ακριβείας δημιουργήσαμε μια εφαρμογή που μπορεί να δώσει πληροφορίες για το αντικείμενο, τις συνθήκες εύρεσης, τη διαμάχη αναφορικά με τη γνησιότητα, τη χρονολόγηση, τη θεματική του» σημείωσε η κ. Συθιακάκη.
Το Μουσείο – αφετηρία πολιτισμικών διαδρομών
Όπως ανέφερε, το Μουσείο της Μεσαράς θα αποτελεί την αφετηρία πολλαπλών διαδρομών, τις οποίες θα μπορούν να ακολουθήσουν οι επισκέπτες, για να γνωρίσουν καλύτερα τον τοπικό πολιτισμικό πλούτο. Τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γίνει περιέγραψε η ίδια: «Έχουμε ήδη σχεδιάσει δύο πράγματα. Μέσα στο μουσείο, στο τέλος της διαδρομής περιήγησης στην έκθεση υπάρχει ένας μεγάλος διαδραστικός χάρτης, ο οποίος στην ουσία προτείνει στους επισκέπτες διαδρομές στην περιοχή της Μεσαράς. Οι επισκέπτες μπορούν να ξαναθυμηθούν τι είδαν στο μουσείο, πού βρίσκονται αυτοί οι οικισμοί, ενώ θα τους προτείνονται κάποιες διαδρομές. Αυτός ο χάρτης σχεδιάζεται να είναι η αφετηρία ενός προγράμματος που υλοποιείται με την Περιφέρεια Κρήτης, με την δημιουργία εφαρμογών για κινητές συσκευές, μέσω των οποίων οι επισκέπτες θα μπορούν να καθοδηγούνται στο να βρουν αυτές τις θέσεις, να περιηγηθούν σε αυτές και να πάρουν ψηφιακή πληροφορία για τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους».
Κέντρο Πολιτισμού
Το Μουσείο της Μεσαράς σχεδιάζεται να αποτελεί κέντρο πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο. ««Στη Μεσαρά δραστηριοποιούνται πολλές ξένες αρχαιολογικές σχολές – κυρίως η Ιταλική, αλλά και πολλές άλλες. Έχουμε στόχο το μουσείο αυτό να αποτελέσει έναν πολιτιστικό πυρήνα και ένα κέντρο συνάντησης όλων των ανθρώπων που δουλεύουν στην περιοχή και παρουσίασης της δουλειάς τους, η οποία είναι ετήσια. Γίνονται κάθε χρόνο ανασκαφές και θέλουμε την πληροφορία που λαμβάνουμε να την κοινωνούμε στην τοπική κοινωνία».
Παράλληλα, έχει ήδη σχεδιαστεί η δημιουργία γύρω στον Ιούνιο μιας περιοδικής έκθεσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσείων, η οποία, όπως είπε η κ. Συθιακάκη, είναι άκρως επίκαιρη, καθώς έχει ως αντικείμενο την αρχαιοκαπηλία. Επίσης, το Μουσείο της Μεσαράς θα φιλοξενήσει και την μοναδική στο νομό Ηρακλείου εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», μια θεατρική παράσταση.
Το άρθρο “Εγκαινιάζεται το Σάββατο το Μουσείο της Μεσαράς“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.