“Δεν είναι ιδανική η κατάσταση” – παραδέχτηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, με θέμα τις ελλείψεις των Κέντρων Υγείας τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Η κ.Αγαπηδάκη απαντώντας στα συγκεκριμένα ζητήματα που η Ελένη Βατσινά έθιξε αναφορικά με τις ελλείψεις ειδικοτήτων και τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας, είπε ότι “οι ελλείψεις στον τομέα της Υγείας είναι σημαντικές, το έχουμε όλοι αναγνωρίσει”.
Ωστόσο ελλείψει απτών ανακοινώσεων, η κ.Αγαπηδάκη περιορίστηκε σε μία αναδρομή στο παρελθόν λέγοντας ότι από το 2019 ως σήμερα έχουν προστεθεί στο δυναμικό της 7ης ΥΠΕ (δηλαδή στα Κέντρα Υγείας όλης της Κρήτης) συνολικά 78 γιατροί (οι 62 μόνιμοι), 88 νοσηλευτές (μόλις 4 εξ αυτών είναι μόνιμοι) και 106 άτομα ως διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό (μόλις 12 εξ αυτών μόνιμοι).
Κατά τη δευτερολογία της, η κ.Βατσινά εστίασε στο διαχρονικό πρόβλημα των κενών στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που καλύπτονται, εμβαλωματικά και με ημερομηνία λήξης, με προσλήψεις συμβασιούχων για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.
“Δε λύνουμε το πρόβλημα από την βάση του. Οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκλωβισμένοι να προσφέρουν τα μέγιστα σε δύσκολες συνθήκες και σε απομακρυσμένες περιοχές και παράλληλα να ζουν μια εργασιακή αβεβαιότητα” – σημείωσε κατά τη δευτερολογία της η Ελένη Βατσινά, υπογραμμίζοντας ότι τα Κέντρα Υγείας αποτελούν “ραχοκοκκαλιά” ΄του Συστήματος Υγείας, καθώς αντιμετωπίζουν με αμεσότητα τα περιστατικά και αποσυμφορούν τα νοσοκομεία.
“Η θέση μας είναι ότι με προσωρινές λύσεις, με στελεχώσεις fast
track και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χάνουμε την πραγματική ουσία, που δεν είναι άλλη από ένα ισχυρό Εθνικό και Σταθερό Σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό.
Πρέπει εκτός από τέτοιες παροδικές λύσεις να σκεφτείτε και πιο
στοχευμένες πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση. Να εξετάσετε για ποιο λόγο ελλείπουν συγκεκριμένες ειδικότητες στη χώρα -σήμερα οι αναισθησιολόγοι, για ποιο λόγο οι νέοι ιατροί φεύγουν για χώρες του εξωτερικού και πώς στην Ελλάδα με το ισχύον σύστημα αντί να επιβραβεύουμε τους αποφοίτους της κορυφαίας επιστήμης, της
Ιατρικής, τους τιμωρούμε στην ουσία σε αναμονή, στρατιωτική θητεία -όχι παράλληλα με το αγροτικό τους- και συμβάσεις ντροπής, λίγων μηνών και πολύ μικρών εισοδημάτων” – τόνισε, κλείνοντας η κ.Βατσινά.
Τέλος, αναφερόμενη στα κτιριακά ζητήματα των Κέντρων Υγείας, η κ.Αγαπηδάκη προανήγγειλε τη δημοπράτηση των έργων λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας Αγίας Βαρβάρας, Καστελλίου, και Αρκαλοχωρίου με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ γνωστοποίησε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσης μελετών για την λειτουργική-ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των Κ.Υ. Βιαννου και Χάρακα, επίσης με πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης.
Όσο για το Κέντρο Υγείας Μοιρών, στο άμεσο μέλλον, όπως είπε χαρακτηριστικά θα δρομολογηθεί η ανέγερση νέου κτιρίου σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό.
Δείτε τη συζήτηση της Επίκαιρης ερώτησης εδώ:
Το άρθρο “Ελένη Βατσινά: Με προσωρινές λύσεις δε λύνονται τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.