Του Σωτήρη Μεταξά
Το ΕΛΜΕΠΑ έσπευσε να κατοχυρώσει το εισιτήριο της διεθνοποίησης και να αρπάξει την ευκαιρία για συνεργασίες αιχμής με πανεπιστήμια διεθνούς φήμης σε Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία.
Πρόκειται για ένα ακαδημαϊκό project που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφορά σε κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ήταν από τα πρώτα σε επίπεδο χώρας που κατέθεσαν προτάσεις στο υπουργείο Παιδείας μαζί με τρία ακόμη ακαδημαϊκά ιδρύματα της Περιφέρειας, και συγκεκριμένα το Δημοκρίτειο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
“Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προωθεί τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων. Αφορά σε προγράμματα σπουδών που δεν υφίστανται στη χώρα μας όπως η Γεωργία ακριβείας, οι σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και ο βιώσιμος τουρισμός. Είναι πρόκληση η ανάπτυξη σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών και με αυτό τον τρόπο απαντάμε στις προκλήσεις του μέλλοντος”, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Σκάι Κρήτης ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης.
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο κατέθεσε 8 προτάσεις για οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (joint master ή dual master) με διακεκριμένα ξένα πανεπιστήμια σε νέα αντικείμενα και με στόχο τη δημιουργία νέων επιστημονικών κατευθύνσεων που θα είναι πλέον στη διάθεση των φοιτητών.
Πρόκειται για συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Μπασιλικάτα της Ιταλίας, το Πανεπιστήμιο της Χάεν στην Ισπανία, το Πανεπιστήμιο της Λισαβώνας στην Πορτογαλία, το Πανεπιστήμιο του Μπάρι στην Ιταλία, το Πολυτεχνείο του Πόρτο στην Πορτογαλία, το Πανεπιστήμιο Λίνκολν στη Μεγάλη Βρετανία, το Πανεπιστήμιο της Βαλένθιας στην Ισπανία και το Πανεπιστήμιο του Ορλεάν στη Γαλλία.
“Έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασιών με πανεπιστήμια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αποτελεί στρατηγικό μας στόχο η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η ανάπτυξη της διεθνοποίησης του ΕΛΜΕΠΑ. Βασικός στόχος είναι να αναβαθμιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης προς όφελος των φοιτητών”, επεσήμανε ο κ. Κατσαράκης.
Είναι το επιστέγασμα μίας μεγάλης προσπάθειας στο δρόμο της διεθνοποίησης του ΕΛΜΕΠΑ που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια άλματα, μετά τη “μετάβασή” του το 2019 από ΤΕΙ στον χάρτη των ΑΕΙ.
Το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν θα αξιολογηθούν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Σε δεύτερο χρόνο, το Υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει τον ρόλο της απορρόφησης και διάθεσης των πιστώσεων του Ταμείου ανάκαμψης ώστε να χρηματοδοτηθούν τα συγκεκριμένα project.
Τα κοινά μεταπτυχιακά θα είναι αγγλόφωνα, αυτοχρηματοδοτούμενα, άρα με δίδακτρα, και θα λειτουργούν εξ αποστάσεως ή υβριδικά με την έδρα στο ελληνικό ΑΕΙ.
Το άρθρο “ΕΛΜΕΠΑ: Κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με πανεπιστήμια του εξωτερικού“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.