Σε ενεργειακό συναγερμό βρίσκεται η Ευρώπη μετά την ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι λόγω ανωτέρας βίας σταματά από σήμερα Τετάρτη, η μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.
Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία».
Ο σταθμός αυτός, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές λίγο μετά την εισβολή. Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU.
Από την πλευρά του, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διαμήνυσε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σταθμό εισόδου, όπως πρότεινε η GTSOU, η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας.
ΗΠΑ: Ο Πούτιν θέλει μεταφορά του πολέμου στην Υπερδνειστερία
Η Ουάσιγκτον, προειδοποιεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει έναν πόλεμο μακράς διάρκειας και μεταφορά του στην Υπερδνειστερία.
Η επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Άβριλ Χέινς υποστήριξε χθες ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που ετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, λογαριάζει πως η βοήθεια που προσφέρει η Δύση στο Κίεβο θα αρχίσει να λιγοστεύει.
«Πιθανόν» ο πρόεδρος της Ρωσίας «λογαριάζει στην εξασθένιση της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εν μέσω «ελλείψεων διατροφικών ειδών και ανόδου των τιμών της ενέργειας που ενδέχεται να επιδεινωθεί», κατά την άποψη της κυρίας Χέινς.
«Ναι» του Κογκρέσου στα 40 δισ. για την Ουκρανία
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης (τα ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου για το κολοσσιαίο πακέτο δαπανών σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να προσφερθεί στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, στην επικράτεια της οποίας εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.
Το κείμενο, που εγκρίθηκε με τις ψήφους και των δύο κομμάτων, μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού καταλήξει στο γραφείο του αμερικανού προέδρου.
Με το «πρόγραμμα βοήθειας» αυτό «η Αμερική στέλνει στον κόσμο ολόκληρο το μήνυμα πως είναι απαρασάλευτη η αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τον θαρραλέο λαό της Ουκρανίας ως τη νίκη» επί της Ρωσίας, δήλωσε η Νάνσι Πελόσι, η Δημοκρατική πρόεδρος του σώματος, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία.
Τα 6 δισεκ. προορίζονται για να αποκτήσει η Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα, να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα και να λάβει διάφορα όπλα και πυρομαχικά, την ώρα που μαίνονται μάχες στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της. Σχεδόν 9 δισεκ. προορίζονται για την εξασφάλιση «της συνέχειας των ουκρανικών δημοκρατικών θεσμών», ενώ μέρος του ποσού προορίζεται για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, έκρινε χθες ότι «η γρήγορη υιοθέτηση της χρηματοδότησης είναι απαραίτητη για να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό στον αγώνα του εναντίον του απάνθρωπου (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν», κάνοντας λόγο περί «ηθικού καθήκοντος» των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό «των φίλων μας στην Ουκρανία». Η αμερικανική άνω Βουλή αναμένεται να εκφραστεί για το νομοσχέδιο στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει «αμέσως» τη χρηματοδότηση, καθώς το θέμα είναι επείγον, κατ’ αυτόν.
Εξάλλου δύο γερουσιαστές με επιρροή, ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ (Ρεπουμπλικάνοι) και ο Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ (Δημοκρατικοί), εισηγήθηκαν χθες, στο πλαίσιο των αμερικανικών αντιποίνων σε βάρος της Μόσχας, η Ρωσία να καταχωριστεί στη μαύρη λίστα των «κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία». Στον κατάλογο αυτό σήμερα περιλαμβάνονται σήμερα τέσσερις χώρες: η Κούβα, το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα.
Η Μόσχα διατείνεται πως οι αυτονομιστές έφθασαν στα όρια της Λουγκάνσκ
Φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προέλασαν ως τα σύνορα της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις για να κυριεύσει ολόκληρο τον ανατολικό τομέα της χώρας, έναν από τους βασικούς σκοπούς του πολέμου που εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον Ιγκόρ Κονασένκοφ, η μικρή πόλη Ποπάσνα, όπου διεξάγονταν σφοδρές μάχες ως πρότινος, «εκκαθαρίστηκε» από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Η Μόσχα έχει ήδη διαμηνύσει πως σκοπός της είναι να αποσπάσει ολόκληρο το Λουγκάνσκ από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.
Ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Σερχίι Χαϊντάι διέψευσε τη ρωσική ανακοίνωση περί προέλασης, κάνοντας λόγο για «φαντασίωση». Οι ουκρανοί στρατιωτικοί χρειάστηκε να αποσυρθούν από την Ποπάσνα, παραδέχθηκε, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν διασπάσει τις άμυνες, πρόσθεσε μέσω Telegram. Δεν έγινε πιο σαφής.
Στον νότο, αναφέρθηκαν νέα ρωσικά σφυροκοπήματα στο Αζοφστάλ, το εργοστάσιο που αποτελεί το έσχατο οχυρό των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, και στην Οδησσό.
Και στα δύο αστικά κέντρα βρίσκονται λιμάνια στρατηγικής σημασίας. Από τη Μαριούπολη περνά εξάλλου η οδός που συνδέει την ανατολική Ουκρανία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.
Ο πόλεμος, που οδεύει στην 11η εβδομάδα του, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.381 άμαχους, σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία, εκ των οποίων κάπου 1.000 σκοτώθηκαν μόνο στη Μαριούπολη.
Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων όμως πιθανότατα είναι πολύ βαρύτερος, δεδομένου πως είναι αδύνατη οποιαδήποτε ολοκληρωμένη καταγραφή τους εν μέσω εχθροπραξιών.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, η σύρραξη ξερίζωσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ουκρανίας. Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων έχει φθάσει τα οκτώ εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ)· ενώ 5,9 εκατ. άνθρωποι έχουν καταφύγει σε χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Πηγή: skai.gr
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις